Under fjolåret uppdagades en stor muthärva inom Kriminalvården. En toppchef anklagas för att ha gynnat företag, bland annat en arkitektfirma. Detta har skett genom att fastighetschefen struntat i att genomföra korrekta upphandlingar i samband med projektering och byggnationer av nya anstalter i Haparanda, Saltvik (Härnösand) och Östersund.
– Ett misstänkt mutbrott av en storleksordning som aldrig tidigare skådats inom statsförvaltningen, säger Gunnar Stetler, överåklagare vid Riksenheten för korruption, som driver det sekretessbelgda målet.
Även om ingen ännu är fälld för brottet har Kriminalvården inlett arbetet med att strama upp byggprocessen inför framtida byggnationer. Den utredning som initierades i somras efter det att mutmisstankarna blev kända är omfattande.
Vid genomlysningen har man tittat bakåt, genom att granska processer och avtal, samtidigt som områden identifierats för framtida förbättringar. En handlingsplan har successivt utformats och genomförandet är på god väg.
– Ett annat syfte med utredningen var att biträda åklagaren i att ta fram ett faktaunderlag, säger Lars Nylén, generaldirektör för Kriminalvården.
Kriminalvården stärker nu den interna organisationen för lokalförsörjning. Rutinerna för kostnadskontroll ses över – liksom avtalsmodellerna:
– Incitamenten för fastighetsägarna att hålla nere kostnadsnivåerna i byggnationerna har varit små med den avtalsmodell som tidigare har använts, säger Lars Nylén.
Redan år 2007 kritiserades Kriminalvårdens sätt att sköta sin upphandling av Riksrevisionen.
Upphandling24 har tidigare skrivit om att Sverige har blivit alltmer korrumperat.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer