Det är budskapet i en kritisk rapport från Europeiska revisionsrätten, som konstaterar att konkurrensen om offentliga kontakt tagit stryk under den senaste tioårsperioden.
Detta trots ambitioner från högsta EU-nivå om att reformera offentlig upphandling med exempelvis förändringar som genomfördes 2014 för smidigare upphandlingsförfaranden.
Europeiska revisionsrätten pekar på ökad byråkrati, alltför restriktiva kriterier och skräddarsydda förfrågningsunderlag samt marknadskoncentration som delorsaker till problemen.
I rapporten har flera indikatorer för konkurrens studerats. Andelen upphandlingar med endast ett anbud har exempelvis ökat till 42 procent och antalet företag som lämnar anbud totalt har nästan halverats.
– Under de senaste tio åren har EU och medlemsländerna misslyckats med öka konkurrensen om offentliga kontrakt, och därför kan man nu tyvärr tala om ett förlorat årtionde, summerar Helga Berger, ledamot av Europeiska revisionsrätten.
Hon tillägger:
– Kommissionen bör lägga fram en handlingsplan för att undanröja de största hindren för konkurrens och göra offentliga kontrakt attraktivare för företag..
Rapporten rekommenderar bland annat Kommissionen att inleda en process för att formulera och prioritera färre mål för offentlig upphandling. Dessa ska samtidigt vara tydligare och mer mätbara.
Ett förväntat resultat. Offentliga upphandlingar idag är en produkt av politiska beslut. Upphandlande myndigheter/ enheter ställer sådana krav att endast större leverantörer kan lämna anbud. Förfrågningsunderlag ifrågasätts av juridiska ombud där den juridiska utformningen är viktigast och inte affären.
Jag tror att problemet kommer att lösas med mer regler, fler paragrafer och fler EU-direktiv. Hur ska det offentliga kunna göra bra affärer om det inte finns en solid skyddslagstiftning med möjlighet till rättslig prövning i tre instanser för vartenda litet dussinkontrakt?