Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen ska gemensamt upphandla framtidens vårdinformationsmiljö för cirka 90 000 användare. Istället för att delta i den gemensamma upphandlingen valde Region Skåne att hoppa av upphandlingen och istället uppdatera de skånska sjukhusens journalsystem, från Melior till Melior+, med det långsiktiga målet är att inom fyra års tid ha ett fåtal system i Region Skåne som kan kommunicera med varandra.
– Vi såg att det fanns ganska stora risker, ekonomiska och juridiska, med att göra en upphandling med tre skilda parter. Vi såg också att vi sitter i en lite annorlunda situation än vad de andra två landstingen gör, säger Monika Kraft, programchef för 3R på Region Skåne, till P4 Malmöhus.
Enligt en rapport från Läkarförbundet, Diagnos på primärvården i Skåne, lägger läkarna på vårdcentralerna i Skåne betydligt mer onödig tid på it-systemen än i övriga landet. Rapporten uppskattar att tidsspillet motsvarar 40 heltidsarbetande specialistläkare eller 60 miljoner kronor per år.
Nu kritiseras avhoppet av upphandlingssamarbetet och de juridiska turer som följt på uppgraderingen som lett till överklaganden. Enligt en dom från kammarätten (pdf) är uppgraderingen en otillåten direktupphandling och ska göras om. Rätten ser regionstyrelsens beslut om uppgradering som en påbörjad upphandling där de inte behandlat konkurrenterna likvärdigt.
CGM, som överklagat direktupphandlingen, är nöjda med domen och skriver i ett mejl till Computer Sweden: “Vårt huvudsyfte med överklagandet var att tydligt markera att vi vill ha en situation där de upphandlande myndigheterna skapar en rättvis spelplan där alla aktörer kan få möjlighet att konkurrera på lika villkor. I detta fallet anser vi att Regionen inte skapat den spelplanen genom att de inte gått ut i en öppen upphandling av en produkt som kan tillhandahållas av flera aktörer på marknaden.”
Men enligt Region Skånes jurister är det oklart vad domen innebär i praktiken. Det hela krånglas till av att regionstyrelsens beslut om en uppgradering följdes av en upphandling av underhåll av det befintliga systemet som, av naturliga skäl, togs hem av systemleverantören Cerner. Också den upphandlingen finns med i CGM:s överklagan.
– Men vi tolkar det som att det inte är den upphandlingen som domen vänder sig emot utan enbart regionens beslut om uppgradering. Och där var det aldrig vår avsikt att det skulle ses som en upphandling utan enbart som ett klartecken för tjänstemännen att göra en regelrätt upphandling, säger Lars Kristensson, förvaltningschef på medicinsk service på Region Skåne till Computer Sweden.
Nu väcker ärendet kritik från oppositionen i Region Skåne och oppositionsledaren Carl Johan Sonesson (M) lämnar i dag in en fråga om upphandlingen av nytt journalsystem i Region Skåne som han vill ha svar på under morgondagens sammanträde med regionfullmäktige. Han frågar om upphandlingen nu ska göras om.
– De juridiska turerna har varit många, vilket är olyckligt. Inte minst eftersom den förbättring av it-systemen som Region Skåne är i så stort behov av riskerar att försenas, säger Carl Johan Sonesson (M).
Han lyfter fram att beslutet att hoppa av den gemensamma upphandlingen i 3R gjordes mot oppositionens vilja.
– Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick i strid med vår vilja ur den gemensamma upphandlingen av ett nytt gemensamt journalsystem i 3R, bara för att man ansåg sig ha mer bråttom än övriga. Då hade det varit bra om de hade säkerställt att allt gjordes rätt. Ännu bättre hade det varit om de hade valt att stanna kvar i 3R-samarbetet, säger Sonesson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer