Som ett led i arbetet med att få ekonomin i balans ville Landstinget Kronoberg vässa rutinerna kring upphandling. Rätt tänkt, men ack så fel utfört.
Solving Efeso, som anlitades för uppdraget, upphandlades inte i konkurrens. Eftersom kontraktet sammanlagt var värt cirka 2,7 miljoner kronor intresserade sig Konkurrensverket för affären.
Verkets utredning ger vid handen att landstinget i februari 2013 skrev avtal utan någon föregående annonsering enligt lagen om offentlig upphandling. Det innebar att inga andra konsultföretag fick möjlighet att lämna anbud.
Därmed ses det hela som en otillåten direktupphandling.
– Enligt upphandlingsreglerna ska upphandlingar av den här storleken alltid annonseras och konkurrensutsättas. När fler leverantörer får möjlighet att lägga anbud ökar möjligheterna att göra bra affärer, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
Landstinget har erkänt att avtalet borde ha upphandlats enligt LOU. Förklaringen till att det blev som det blev är att man bedömde det som angeläget att snabbt kunna vidta åtgärder.
Den ambitionen blir av allt att döma ytterligare en kostnadspost. I sin ansökan till förvaltningsrätten kräver Konkurrensverket 200 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.
Landstinget har slutit ytterligare avtal på belopp över direktupphandlingsränsen med Solving Efeso. Endast detta blev rättssak, eftersom tidigare försyndelser faller på preskriptionsreglerna.
Kronobergs kardinalfel kan bli dyrt
Konsulten som skulle hjälpa Landstinget Kronoberg att vässa upphandlingsrutinerna upphandlades inte. Konkurrensverket tycker att den praktmissen är värd 200 000 kronor i böter.
| 2014-02-07
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer