Kungsbacka kommun satsar på att ta fram ett batteri av reparationstjänster för interna inköp.
– Kommunen är en stor kund av varor och tjänster och därmed också en viktig pådrivande kraft när det gäller hållbar konsumtion, säger hållbarhetssamordnare Anna Hallin.
Först ut är arbetskläder. Kommunen har slutit ett avtal för lagning av arbetskläder med två lokala företag.
Återanvändning av kläder ger stora klimatvinster, enligt Anna Hallin.
– Ett kilo textilavfall ger 25 kilo CO2-ekvivalenter per kilo textilavfall, vilket motsvarar 200 kilometer med bensindriven personbil. Dessutom innehåller nya kläder väldigt mycket kemikalier, ungefär två kilo kemikalier per kilo färdig textil.
Fler interna cirkulära tjänster kommer att införas, till exempel lagning av mobiltelefoner och surfplattor.
– Eftersom allt avfall som uppkommer börjar med ett inköp är det i inköpsprocessen vi kan styra mot varor som håller länge, är möjliga att reparera och uppgradera och som inte innehåller farliga ämnen som försvårar återvinning, säger Anna Hallin.
En av leverantörerna är K2C i Kungsbacka, ett arbetsintegrerat socialt företag som startade med att reparera cyklar från kommunens återvinningscentraler. Därefter utökades verksamheten med ett skrädderi. Idag har företaget 13 fast anställda som tidigare stått långt från arbetsmarknaden.
– Det här avtalet innebär en ökad trygghet för våra anställda. Vinsten återinvesteras i företaget och våra anställda. Allt vi gör handlar om återvinning och att ge både människor och material en andra chans, säger vd Lars Person.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer