–Sverige är internationellt sett ett land med en låg grad av korruption, men det betyder inte att vi är befriade från korruption, varken hemma i Sverige eller utomlands. Att Sverige återigen får en topplacering får inte resultera i en fortsatt naivitet kring våra utmaningar, kommenterar Hayaat Ibrahim, som är tillförordnad generalsekreterare för Institutet mot mutor (IMM).
-Ser vi till den inhemska korruptionen tar den sig ofta uttryck i olika former av vänskapskorruption, jäv och favoriseringar. Denna typ av korruptionsproblematik ruckar på det förtroende vi har för den offentliga förvaltningen, sund konkurrens och transparenta och objektiva beslut,
Korruptionsindexet – som funnits sedan 1995 – mäter upplevd korruption i offentlig sektor i 180 länder på en skala 0-100 där en hög poäng är liktydigt med låg korruption.
I det index för 2020 som nu presenterats delar Nya Zeeland och Danmark på förstaplatsen med 88 poäng och tredjeplaceringen är delad av Sverige, Finland, Schweiz och Singapore med 85 poäng.
Placeringsmässigt är det högst hittills för Sverige jämte tredjeplaceringar även 2013 och 2018.
Men poängmässigt kan en försämring skönjas, från ett spann på 87-89 poäng 2012-16 till 85 poäng tre år i rad.
I en kommentar till undersökningen lyfter Polisen fram sin brottsbekämpande organisation som en viktig del i arbetet för att hålla nere korruptionen.
En särskild korruptionsgrupp centralt inom Polismyndigheten samverkar med åklagare vid Riksenheten mot korruption. Årligen leder arbetet till 20-30 domar.
–Att det skrivs mer och publiceras mer idag om ämnet än förr behöver inte betyda att korruptionen har ökat, men det kan upplevas så. Ökad medvetandegrad bidrar till att samhället blir bättre på att upptäcka korruption. Ju mer vi alla får ökade kunskaper desto mer kan vi bidra till att förhindra korruption, säger Staffan Nyström, korruptionsexpert på Polisen.
Nationellt finns den ideella organisation Transparency International Sverige (TI Sverige), som tillsammans med ”syskonorganisationer” i andra länder bilder det globala nätverket Transparency International.
TI Sverige pekar på att effekterna av pandemin fått begränsat genomslag i årets studie men att dessa långsiktigt ökar riskerna för korruption och där upphandling kan vara ett särskilt sårbart område.
-Vi har redan exempel i Sverige på korruption i samband med vaccinering mot Covid-19, säger TI Sveriges ordförande Ulrik Åshuvud och nämner turerna i Eskilstuna kommun som exempel.
Sverige är korrupt så in i bomben. Nästan vaje upphandling som vi har varit i , har varit riggad. Hur kan ni ciera sådana osanningar
Utöver att korruption är något som sker i hemlighet och därmed i sig svårt att mäta, är Transparency Internationals undersökningar inte bara ökända utan också högst ovetenskapliga och därför inget att fästa någon vikt vid.
Transparency International har inga standardiserade undersökningsmetoder, utan använder nya metoder och gör nya urval varje år, varför det heller inte går att jämföra från år till år.
Något som gör Transparency Internationals verksamhet extra tveksam, är att de själva är sponsrade av företag dömda för upprepade grova korruptionsbrott. Det skulle vara ett mirakel om dessa företag verkligen ville stoppa korruption.
Några av svenska Transparency Internationals stolta sponsorer är:
Skanska Group
– Betalde 3 miljoner real i mutor för att få ett gasledningsprojekt i Argentina.
– Deltog i den så kallade asfaltskartellen i Sverige tillsammans med NCC, Peab och statliga Vägverket
– Bedrägeri under 15 år med kontrakt från Metropolitan Transportation Authority och Port Authority vid WTC i New York.
Siemens
– Betalade över 100M USD i mutor för att få olika projekt i Argentina och 100M EUR i mutor för att vinna olika projekt i Grekland.
Atlas Copco
– Betalade miljonmutor i dollar till Saddam Husseins regim.
NCC
– Deltog i den så kallade asfaltskartellen i Sverige tillsammans med Skanska, Peab och statliga Vägverket.
Stora Enso
– Betalat mutor för att få licenser för avverkning i Brasilien
– Använt sig medvetet av barnarbete i Pakistan
Volvo Cars
– Betalade miljonmutor i dollar till Saddam Husseins regim.
– Betalde mutor i Slovenien.
SKF
– Fick vara med och betala böter på 1.3 miljarder EUR för medverkan i en kartell i EU.
Astra Zeneca (Kontrolleras dessutom av Wallenberg-familjen, som kontrollerar ytterligare bolag som dömts och utreds för mycket grova korruptionsbrott, som Ericsson som nyss fick betala 1.2 miljarder USD i böter till Justitiedepartementet i USA, för mycket omfattande mutbrott.)
– Fick böter på 5.5M USD för att ha mutat läkare
– Betalade mutor till Saddam Husseins regim.
– Blev bötfällda 355M USD för bedrägeri i USA
Telia
– Betalade 3 miljarder kronor i mutor för att få licenser i Uzbekistan
Om våra svenska storföretag, inklusive halvstatliga Telia, inte kan prestera en högre moral än så, är det givet att Sverige är världsledande på korruption. Allt annat är bara käbbel.
20-30 domar per år är ingenting. Merparten är dessutom friande. Det är i realiteten riskfritt att vara korrupt i Sverige. Tills rättsväsendet börjar prioritera korruptionsbrott kommer korruptionen att fortsätta.
Bror, du nämner Ericsson i förbifarten i samband med Astra Zeneca. Ericsson är ett av världens mest korrumperade företag alla kategorier, med anledning av böterna de fick betala i USA. De förtjänar en förstaplacering, inte att spela andrafiol med AstraZeneca.