Inför upphandlingen av tvätt och textiltjänster 2015-2020 förde Region Örebro län en dialog med leverantörerna om hur man skulle kunna minska det textila klimatavtrycket.
Lösningen blev att skriva in i avtalsvillkoren att leverantören och regionen skulle driva ett utvecklingsprojekt med syfte att ta fram en modell för klimatneutrala tjänster.
Tillsammans med Textilia, som vann upphandlingen, valdes därefter en viss handduk ut.
Genom att göra livscykelanalyser och bland annat ändra material har klimatpåverkan kunnat minskas utan att handduken blivit sämre eller dyrare.
För att uppnå full klimatneutralitet för handduken har Textila nu klimatkompenserat för de växthusgasutsläpp som genererats 2015-2018, vilket motsvarar 46 ton CO2-ekvivalenter.
– Det gör vi via ett solcellsprojekt i Indien. Utöver att ersätta fossila bränslen med ren el avsätter projektet två procent av intäkterna från klimatkompensationen till lokal samhällsutveckling, säger Jonas Olaison, hållbarhetschef på Textilia.
Emma Bratt, hållbarhetssamordnare på Region Örebros upphandlingsavdelning, ser utvecklingsprojektet som ett viktigt steg mot klimatneutrala tvätt- och textiltjänster.
– Det är svårt att ställa hårda krav på klimatkompensation i en upphandling, då alla krav som ställs ska ha en koppling till upphandlingsföremålet. Att använda avtalsvillkoren som vi gjort gör ändå att vi kommit en bit på vägen då vi gemensamt med leverantören under avtalstiden identifierat en produkt och genom livscykelanalys av denna mött kravet med en tydlig koppling till föremålet, säger Emma Bratt.
Hennes ambition är att kunna öka pressen i nästa upphandling.
– Då kan vi komma att ta in kraven i våra utvärderingsmodeller, men hur det ska gå till är för tidigt att säga ännu, säger Emma Bratt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer