Fokus i upphandlingar ligger ofta på upphandlingsdokumentet och utvärderingen, men tyvärr lägger man sällan lika mycket krut på avtalet menar Carl Norén, som har arbetat med avtalsjuridik och upphandlingsjuridik i över 15 år.
Upphandlingsdokumentet och utvärderingen är viktiga delar. Men det är bara starten på affärsrelationen med leverantören. Relationen mellan köpare och säljare regleras av avtalet och det är till stor del hur avtalet är formulerat och hur det används som avgör om affären blir lyckad.
Eftersom avtalet är ett civilrättsligt dokument är det avtalsrätten och inte upphandlingsrätten som gäller när avtalet används. Därför är det viktigt att du som upphandlare har grundläggande kunskaper i avtalsrätt.
Att ställa obligatoriska krav i upphandlingen har alltid en prislapp.
– Antingen tar leverantörerna höjd för det genom högre pris, eller så struntar de i affären, säger Carl Norén, advokat och delägare på Kastell Advokatbyrå.
Är kraven inte affärsmässigt motiverade får köparen dessutom betala för något som den inte har behov av. Som upphandlare är det därför viktigt att tänka över vilka villkor som ställs. Dessutom är det viktigt att lära sig skilja på kravställningen i upphandlingen och villkoren i det avtal som tecknas.
– I vilket skede ska kraven ställas? Det kan ofta var tillräckligt att låta avtalet reglera affären, så att man får det man vill ha, säger Carl Norén.
Ställs ett obligatoriskt krav i underlaget måste det vara uppfyllt, annars ska anbudet förkastas.
– Fundera över om det är motiverat att den som inte uppfyller ett visst krav inte ska kunna ingå kontrakt, säger Carl Norén.
Hans råd är att flytta fokus från kravställning i upphandlingen till formuleringen i avtalet.
– Upphandlingsreglerna är komplicerade och omfattande. Risken är att fokus hamnar på att inte bryta reglerna snarare än på att göra en bra affär. Självklart ska man följa reglerna, men mer fokus på avtalet ger bättre affärer.
Beställarens önskemål om uppgifter som inte är nödvändiga för upphandlingen bör aldrig uttryckas som obligatoriska krav, betonar Carl Norén.
Inte heller behöver krav på innehåll och kvalitet i upphandlade varor eller tjänster nödvändigtvis uttryckas som krav i upphandlingen, utan hellre som tydliga avtalsvillkor,
– I så fall kan man även koppla en påföljd till eventuell brist i kravuppfyllelse och få ett bättre balanserat avtal, säger Carl Norén.
Den 17 september är Carl Norén kursledare på Upphandling24:s utbildning Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer