Civilminister Ardalan Shekarabi (S) talade så sent som på Sveriges Offentliga Inköpares årskongress om vikten av att förenkla och snabba på upphandlingsprocesserna, något som han menar att det finns stor efterfrågan på.
I höstas skrev Upphandling24 om att finansdepartementet skickat in en promemoria (pdf) med ett antal förslag som kompletterar “Nytt regelverk om upphandling“, som beslutades av regeringen den 4 juni 2015.
I dag har regeringen valt att lämna in en lagrådsremiss (pdf) i samma ärende som bland annat handlar om direktupphandling av koncessioner samt tillgång till kontrakt från upphandlande myndigheter och enheter som inte omfattas av offentlighetsprincipen.
Koncessioner vars värden beräknas understiga fem procent av tröskelvärdet, för närvarande 5.225.000 euro, ska enligt förslaget få upphandlas utan förhandsannonsering (direktupphandling). Direktupphandling av koncessioner ska även få användas om upphandling utan föregående annonsering hade fått användas på det direktivstyrda området eller om det finns synnerliga skäl.
Det poängteras att direktupphandlingar av samma slag under räkenskapsåret ska läggas ihop vid beräkningen av koncessionens värde. En upphandlande myndighet eller enhet måste alltså ha kontroll över vilka upphandlingar som görs inom myndighetens eller enhetens samtliga avdelningar.
En upphandlande myndighet eller enhet som inte omfattas av offentlighetsprincipen ska enligt förslaget lätta på förlåten. Begäran om utlämning av kopia av kontrakt som har tilldelats enligt de nya lagarna om offentlig upphandling, upphandling inom försörjningssektorerna och upphandling av koncessioner ska behandlas skyndsamt.
För att genomföra bestämmelser i lagen om offentlig upphandling (LOU)- och LUF-direktiven (Lagen om upphandling inom försörjningssektorn) föreslås att upphandlande myndigheter, som inte omfattas av offentlighetsprincipen, på begäran av en berörd leverantör ska lämna ut en kopia eller en utskrift av vissa kontrakt. Detta gäller kontrakt som tilldelats enligt de nya lagarna om offentlig upphandling och upphandling inom försörjningssektorerna.
Bestämmelserna ska gälla varu- eller tjänstekontrakt som ingåtts till ett värde av minst 1.000.000 euro samt byggentreprenadkontrakt som ingåtts till ett värde av minst 10.000.000 euro. Företagshemligheter i kontrakten ska inte få lämnas ut. Detsamma ska gälla uppgifter i kontrakten som kan röja säkerhets- eller bevakningsåtgärder hos den upphandlade myndigheten.
För att genomföra bestämmelser i LOU-, LUF- och LUK-direktiven föreslås att upphandlande myndigheter och enheter ska vara skyldiga att se till att avtal som ingås efter upphandling enligt de nya upphandlingslagarna innehåller villkor som gör det möjligt att avsluta avtalen i vissa situationer där de tillkommit i strid mot EU-rätten. Villkoren för att avsluta avtalen ska anges i upphandlingsdokumenten.
Vidare föreslås vissa följdändringar i lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning och lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi.
Lagändringarna föreslås träda i kraft vid samma tidpunkt som förslagen i lagrådsremissen “Nytt regelverk om upphandling”. De nya bestämmelserna föreslås inte gälla för upphandling som har påbörjats före de nya lagarnas ikraftträdande.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer