Ett överraskande tillskott på 230 000 skydd kan snart börja användas av 13 regionvårdgivare. Skydden har legat kvar i lager efter leverans för drygt en månader sedan genom ett inköp som samordnades av Socialstyrelsen.
Region Stockholm larmade nämligen om att skydden – med klassificeringen FFP2 – inte höll måttet. Men nu har nya tester visat att produkterna uppfyller de krav som gäller, rapporterar Dagens eko.
–Det känns naturligtvis bra att vi kan använda de som vi har stående hos oss i lagret. Tidigare var vi tveksamma på om vi kunde använda dem. Nu blir det ett positivt tillskott för den totala mängden skyddsutrustning framåt, säger Rickard Lundin, säkerhetschef vid Region Östergötland.
En viss myndighetsformalia kvarstår för att säkerställa att skydden har korrekt CE-märkning – alternativt att dispens beviljas.
– När klartecken kommit från Arbetsmiljöverket, vilket jag hoppas kommer ganska snart, då är det så att de här maskerna kommer kunna användas ute i hälso- och sjukvården, säger Erik Magnusson, inköpschef på Socialstyrelsen, till Dagens eko.
Även en rad andra initiativ bidrar till att säkra behoven av ansiktsskydd till Covidvården.
Region Stockholm har etablerat ett samarbete med Camfil – med tillverkning i sörmländska Trosa – som sedan produktionsstarten i slutet av april ger 100 000 skydd i veckan, både FFP2 och den högsta skyddsnivån FFP3.
Ett särskilt command center har upprättats vid Karolinska universitetssjukhuset som bidragit med klinisk kompetens i samverkan med leverantörer för att snabbt få igång produktionen.
-Att andningsskydden tillverkas i Sverige ger oss trygghet i att de kommer fortsätta levereras till vården även i tider när hela världen skriker efter samma produkter. Det är ett styrkebesked för både svensk industri och offentlig sektor att det unika samarbetet har burit frukt så snabbt, säger Irene Svenonius, finansregionråd för Moderaterna i Stockholm.
Från Region Skåne meddelas också att ett avtal nu är klart för import av 900 000 skydd med en första leverans under juli.
Upphandlingen har genomförts av Region Skåne på uppdrag av 17 regioner och efter ett initiativ från SKR.
150 000 av skydden kommer att gå till Region Skåne för användning av personal som vårdar svårt sjuka covidpatienter.
-Det som har köpts in är andningsskydd av typen FFP3, som i vanliga fall används sparsamt. I dessa tider är åtgången enorm. I och med inköpet har den akuta bristen undanröjts, säger säger Måns Weimarck, som varit förhandlingsansvarig för affären, från Koncernstab inköp och ekonomistyrning inom Region Skåne.
Förkortningen FFP för skydden med mask som täcker mun och näsa står för filtering facepiece (filtrerande halvmask) samt partiklar och där 3 är högsta skyddseffekten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer