I fjol annonserades totalt 18 407 upphandlingar i Sverige, en minskning med sju procent jämfört med år 2013. Nästan en tredjedel av upphandlingarna avsåg ramavtal.
Orsaken till fallet är sannolikt att direktupphandlingsgränsen nästan fördubblades under året till dagens 505 800 kronor. Trenden började dock vika redan 2013 efter att ha varit uppåtgående i flera år med 2012 som toppår.
Flest upphandlingar annonseras på våren, i mars, april och maj. Lägst är aktiviteten på upphandlingsenheterna under juli och augusti.
Sammanlagt omfattas 3 900 organisationer av upphandlingsreglerna. Många av myndigheterna är så små att de klarar sig med samordnade inköp och direktupphandlingar – och annonserar därför bara enstaka upphandlingar. Under 2014 var antalet myndigheter som annonserade endast en enda upphandling 264 stycken.
Av Konkurrensverket och Upphandlingsmyndighetens gemensamma rapport Siffror och fakta om offentliga upphandlingar 2014 (pdf), framgår att ”lägsta pris” är fortsatt populärt. Detta är den vanligaste tilldelningsgrunden och andelen lägsta-pris-upphandlingar har ökat sedan 2009.
Andelen upphandlingar som omfattas av EU-direktiv har vuxit de senaste fem åren. I fjol var 36 procent av alla annonserade upphandlingar av detta slag.
Få myndigheter upphandlar med andra förfaranden än öppet eller förenklat förfarande. Det vanligaste är förenklat förfarande som användes i två tredjedelar av alla annonserade upphandlingar. Öppet förfarande står för en tredjedel av upphandlingarna medan exempelvis förhandlat förfarande bara märks marginellt i statistiken.
Värdet av de upphandlingspliktiga inköpen uppskattas till 625 miljarder kronor. Den siffran är dock inte lika färsk som uppgiften om antalet annonser, utan kommer från år 2012. Klart är dock att upphandling motsvarar en knapp femtedel av bruttonationalprodukten, BNP.
Konkurrensverket har publicerat upphandlingsrelaterad årsstatistik sedan 2011. Eftersom även Upphandlingsmyndigheten har uppdrag inom statistikområdet sker nu ett samarbete med start i år.
Ann-Christin Nykvist, vikarierande generaldirektör på Upphandlingsmyndigheten, säger att statistiken är en viktig del i omvärldsbevakningen:
– Den ger den nya Upphandlingsmyndigheten värdefullt underlag för att utveckla och ge det bästa stödet till upphandlare och leverantörer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer