Nyhetsbyrån Siren var först med att rapportera avtalet, som även lokala medier som P4 Östergötland rapporterat om.
Björn Jacobsson var enhetschef för Migrationsverkets inköpsorganisation i sex år. Överenskommelsen om anställningens upphörande skrevs under 12 januari i år och han slutade formellt 31 januari med ett avgångsvederlag på nio månadslöner.
”Bakgrunden till överenskommelsen är en dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare”, skriver Migrationsverkets tillförordnade planeringsdirektör Inga Thoresson Hallgren i en mejlkommentar till Siren.
Migrationsverkets pressenhet meddelar att man inte kommer att ge fler kommentarer i ärendet.
I ett mejl till upphandling24 utvecklar Björn Jacobsson sin syn på den interna konflikt som fick honom att sluta som chef. Han beskriver en bakgrund där upphandlings- och inköpsenheten sommaren 2021 placerades inom planeringsavdelningen.
”Chefen där förstod ingenting om hur vår upphandlings och inköpsverksamhet fungerade och dynamiken inom den verksamhet vi successivt byggt upp inom ramen för en tidigare avdelning. Trots detta hade han och hans ledningsgrupp mycket egna tankar om hur Upphandlingsenheten skulle fungera och styras på många olika plan. Jag visste och förstod ganska snabbt utifrån min erfarenhet och kunskap att det han försökte åstadkomma aldrig skulle fungera och försökte förklara detta, men fick inget stöd längre och vi hamnade helt enkelt i en ohållbar situation. Så en uppgörelse gjordes vilken möjliggjorde att jag kunde lämna Migrationsverket.”, skriver Björn Jacobsson.
Han tillägger att egentligen inte ser det hela som konstigt utan sådant ”som ibland inträffar på högre managementnivå inom alla typer av organisationer, när åsikterna är olika om vad som skall och behöver göras”.
”Då måste man hitta en eller annan form av väg för fortsättning.
Tråkigt dock för själva upphandlingsenheten, som vad jag förstår från vad jag hör, upplever något helt annat i sin verksamhet idag än när jag var dess chef.”, skriver Björn Jacobsson.
Han har tidigare vittnat om vissa svårigheter med reformeringen av Migrationsverkets inköp som enligt Björn Jacobsson gett en ackumulerad besparing på 250 miljoner kronor.
-Det var i princip enbart min närmaste chef som stöttade och tyckte detta var mycket intressant och viktigt. Dock får jag medge att med tiden, när resultaten blev synliga, ökade intresset något från verkets högre ledning, sade Björn Jacobsson i en intervju med inköpsrådet.se ifjol om hur han upplevde inledningen av reformarbetet.
Migrationsverket, med säte i Norrköping, har 23 medarbetare vid upphandlings-och inköpsenheten, numera med Kristina Kranjcevic Kasumovic som tillförordnad chef.
Björn Jacobsson har med Malmö som bas återvänt till arbete inom det egna konsultbolaget med rådgivning och support inom Supply chain med inriktning på både privat och offentlig sektor.
”Precis som jag gjorde innan jag blev anställd på Migrationsverket 2016.”
En form av revansch kan sägas vara att han nu får ”fronta” tidigare Svenskt näringsliv-chefen Leif Östling kommission för skattenytta gällande offentlig upphandling.
På ett seminarium nästa vecka kommer Björn Jacobsson att dela med sig av erfarenheter från den inköpsorganisation som han byggde upp på Migrationsverket.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer