– Jag räknar med en lång sommar och är öppen för vad jag ska ta mig an framöver. Men det måste vara roligt och någonting där jag verkligen känner att jag kan bidra, säger Inger Ek.
Lokförarmössan åkte på när hon nyligen avtackades inför personalen av civilminister Erik Slottner. Under myndighetens första år användes nämligen metaforen att samtidigt klara att köra tåget och lägga rälsen.
I månadsskiftet maj-juni lämnar Inger Ek över som generaldirektör till Anja Clausin. Hon tillträdde som ”GD” i april 2016.
– Det har varit händelserika år med som den stora förändringen att inköp blivit någonting helt annat än de var 2016. Då pratades i princip bara om upphandling och med fokus på regelverket, nu är det mer av ett strategiskt verktyg för samhällsutvecklingen.
Inger Ek minns den första tiden på Upphandlingsmyndigheten som oerhört intensiv med att bygga upp en ny expertmyndighet från grunden och att snabbt göra den relevant.
– Att vi klarade det och samtidigt värnade långsiktiga mål, visioner och en fungerande organisationsstruktur var riktigt bra, säger Inger Ek, som pekar på utmärkelsen som Sveriges modernaste myndighet 2019 som kvitto på att arbetet lyckades.
Att Upphandlingsmyndighetens stöd och tjänster efterfrågas i allt högre utsträckning ser hon som glädjande. 2023 var exempelvis ett rekordår för besök på den egna webbplatsen med 1,2 miljoner besök.
Men en oro för myndighetens framtid finns när Inger Ek nu lämnar över till en ny chef. 2024 har inneburit ett skifte med ett minskat, statligt anslag som tvingat Upphandlingsmyndigheten till hårdare prioriteringar och nedmontering av en del befintliga stöd och tjänster.
– Det är allvarligt och jag ser en klar risk att delar av det kunskapsstöd som byggts upp nu måste plockas ner och att Upphandlingsmyndigheten tvingas avgränsa sig på ett annat sätt än tidigare.
På önskelistan för att utveckla offentlig upphandling nämner Inger Ek behovet av att samla in och publicera inköpsvärden som öppna data samt vikten av att leverantörskontrollsutredningen förslag genomförs för att komma åt oseriösa företag i ett tidigt skede i upphandlingsprocessen.
Vilka råd vill du ge din efterträdare?
– Anja är erfaren och jag känner mig trygg med att hon kommer att klara uppdraget på ett bra sätt. Men ska lyfta något så känns det viktigt att värdera och prioritera de områden där Upphandlingsmyndigheten kan göra mest nytta utifrån de ekonomiska förutsättningar som gäller.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer