-Jag är väldigt glad för förtroendet och det känns hedersamt att få leda en näringslivsorganisation med så stark förankring i samhället. IMM har funnits sedan 1923 och kommer även framöver att göra stor nytta för att motverka korruption och öka tilliten i samhället, säger Hayaat Ibrahim
Hon har en juristexamen och en kandidatexamen i företagsekonomi från Stockholms universitet.
2017 rekryterades Hayaat Ibrahim till Advokatfirman Vinge, där hon ingick i byråns Corporate Crime & Compliance-avdelning och arbetade med antikorruption och internutredningar.
Därefter gick karriären vidare till Institutet mot mutor som har tre huvudmän: Svenskt Näringsliv, Stockholms Handelskammare och SKR.
Hayaat Ibrahim betonar IMM:s breda uppdrag.
-Ingen bransch eller sektor är förskonad från korruption och därför gäller det att konstant arbeta förebyggande genom att identifiera risker och implementera konkreta åtgärder. När en misstanke om oegentlighet rapporteras eller en incident har inträffat gäller det även att agera.
-Min förhoppning är att IMM kommer arbeta ännu tätare tillsammans med näringslivet och offentlig sektor i arbetet mot korruption – både i Sverige och utomlands. Vi har utmaningar framför oss som vi behöver adressera gemensamt och där kommer IMM tillhandahålla aktivt stöd och genomföra kunskapshöjande insatser.
Om offentlig upphandling säger Hayaat Ibrahim:
-Det utgör ett fortsatt högriskområde för korruption. Detta beror bland annat på att stora ekonomiska värden är involverade. Det kan vara fråga om lukrativa avtal som löper över lång tid med en trygg avtalspart.
-Vidare förekommer täta kontakter mellan den privata och offentliga sektorn. Intressant är att den forskning som gjorts kring korruption i offentlig upphandling lyfter korruptionsrisker i beställarledet och under själva avtalsperioden.
Även direktupphandlingar är någonting som IMM kopplar till risk för korruption.
-Eftersom direktupphandling är ett mindre reglerat förfarande genomförs den oftare av personal som normalt inte gör upphandlingar. Detta i kombination med att det inte finns krav på annonserad konkurrensutsättning gör att det finns en risk för att otillbörliga hänsyn tas. Vi kan därför se ett ökat behov av utbildningsinsatser för att nå ut med kunskap om syftet bakom upphandlingslagstiftningen.
IMM presenterade för drygt ett år sedan en uppdaterad näringslivskod med nya förhållningsregler för bland annat upphandlare.
Hayaat Ibrahim är nöjd med mottagandet.
-Näringslivsstöden togs fram under en mycket lång process, omkring två och ett halvår, och det gjorde att den kunde förankras ordentligt. Vi kan se att den används i stor utsträckning av tilltänkta målgrupper.
Hayaat Ibrahim efterträder Natali Engstam Phalén som generalsekreterare för IMM.
Från den 1 oktober är Natali Engstam Phalén verksam som advokat vid Lindahls kontor i Stockholm.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer