Sofia Lundberg – som är rektor för Handelshögskolan vid Umeå universitet och har lång erfarenhet av forskning om offentlig upphandling – säger att hon uppskattar SNS val att fokusera på offentlig upphandling ur ett nationalekonomiskt perspektiv.
-Det är ett hedrande, intressant och viktigt uppdrag då det behandlar ett område med betydelse för tillhandahållandet av varor, tjänster och entreprenader som det offentliga behöver för att uppfylla sitt uppdrag.
I arbetet kommer hon att leda ett team (konjunkturråd) där ytterligare två nationalekonomer ingår: Malin Arve, docent vid Norwegian School of Economics i Bergen, och Mats Bergman, professor vid Södertörns högskola, som nyligen publicerade rapporten Nationalekonomiska aspekter vid upphandling av kvalitet genom ett uppdrag från Upphandlingsmyndigheten.
Juridikprofessor Lars Henriksson, Handelshögskolan i Stockholm, ska bistå med juridisk kompetens i arbetet.
-Det är en förmån att få skriva rapporten tillsammans med Malin, Mats och Lars. Våra meriter inkluderar både teori, empiri och policy relaterat till offentlig upphandling. Sammansättningen av rådet ger oss förutsättningar att analysera offentlig upphandling från ett nationalekonomiskt perspektiv och samtidigt beakta de förutsättningar som regelverket ger, säger Sofia Lundberg.
Den kommande rapporten ska belysa både upphandlingens möjligheter och utmaningar
-Huvudsyftet är att analysera offentlig upphandling från ett nationalekonomiskt perspektiv och samtidigt, utan att gå in i detaljer, beakta det regelverk som omger densamma. Det vill säga att diskutera om regelverket ger förutsättningar för att nå samhällsekonomiskt effektiva upphandlingar.
Sofia Lundberg tillägger att en särskild fråga att studera blir om gällande regelverk sätter upp hinder eller om rättsläget möjliggör en effektiv upphandlingsstruktur utifrån ett ekonomiskt perspektiv.
-Rapporten kommer att ge en bild av vilka utmaningar och möjligheter som finns med offentlig upphandling, hur den uppfattas av inblandade aktörer, peka på områden där det finns motsättningar mellan regelverket och vad som är samhällsekonomiskt att föredra.
-Ett antal frågor kommer att behandlas som varför det kan bli dyrare än beräknat, upplevas som krångligt eller sämre med lägre kvalitet än önskat samt varför man inte upphandlar sådant som borde upphandlas och även det motsatta att man upphandlar sådant som inte borde upphandlas.
I januari nästa år är det planerat att konjunkturrådsrapporten ska publiceras. Tidsramen gör att frågeställningarna studeras utifrån befintlig forskning samt data och undersökningar från exempelvis Upphandlingsmyndigheten, Svenskt näringsliv och SKR.
-Vi har genomfört en mindre enkätundersökning riktad mot upphandlare och har också som ambition att exemplifiera med stöd i genomförda upphandlingar. Det ger oss möjlighet att gå på djupet i vissa frågor samtidigt som vi kan ge en översikt av forskningsläget och dess praktiska betydelse, säger Sofia Lundberg.
Handelshögskolan vid Umeå universitet består av utbildning, forskning och samverkan inom företags- och nationalekonomi samt statistik.
Sofia Lundberg tillträdde som rektor hösten 2015 och har professors titel sedan två år tillbaka. Hon leder en verksamhet med 150 anställda, varav ungefär hälften är disputerade lärare och forskare, och med över 3000 studenter som årligen tar del av Handelshögskolans kurser.
-I närtid ser jag fram emot att min doktorand, Hanna Lindström, ska försvara sin avhandling. Disputationen är planerad att äga rum i slutet av oktober. I avhandlingen analyserar hon bland annat den svenska livsmedelsstrategin och om och hur offentlig upphandling av ekologiska livsmedel kan bidra till omställning till ekologiskt jordbruk, säger Sofia Lundberg,
En intervju med Sofia Lundberg om bakgrund, drivkrafter och arbetssätt var publicerad på Umeå universitets webbplats tidigare i år.
Ser fram emot rapporten.
Giller följande: varför det kan bli dyrare än beräknat, upplevas som krångligt eller sämre med lägre kvalitet än önskat samt varför man inte upphandlar sådant som borde upphandlas och även det motsatta att man upphandlar sådant som inte borde upphandlas.