Tack Lena Micko! En satsning på att stimulera till innovationsupphandlingar är ett mycket bra initiativ och det välkomnas.
Den stora frågan handlar trots detta om hur all upphandling kan förändras i grunden så att funktion, hållbarhet, kvalitet och innovation alltid finns i första rummet.
Genom att låta upphandling i högre grad handla om produkten eller tjänsten som ska upphandlas och i mindre grad om hur leverantören tar fram lösningen, så öppnas marknaden upp för helt nya lösningar och helt nya leverantörer.
Ett sådant förändrat fokus gör det också attraktivt för företag att investera i forskning och utveckling som leder till bättre tjänster och bättre produkter. Där är vi inte i dag! Och där har upphandlingar en viktig roll att spela.
Upphandlingsmyndighetens uppdrag är viktigt, och precis som du säger Lena Micko, så får inte innovation vara något som hanteras i vissa typer av upphandlingar vid sidan om. Alla upphandlingar måste vara utformade på ett sätt som gör det attraktivt för leverantörer att tänka nytt, att bidra med kunskap och att leverera hållbart samhällsvärde.
En metod som de senaste åren prövats framgångsrikt internationellt är Best Value Procurement – en metod som sätter nära dialog och värdeskapande i fokus.
Det är först när både köpare och säljare har förstått värdet av och nyttan med det som ska levereras som det är meningsfullt att ens närma sig prisfrågan. Och då menar jag priset på det levererade, inte priset på hur det utförs.
Det är bara ett exempel på att upphandlingar kan utföras på helt andra sätt. Och att alla upphandlingar kan öppna upp för innovation och bjuda in till dialog med marknaden.
Samverkan är givetvis nyckel till utveckling, men risken är att det bara blir fina ord om vi inte vågar utmana oss själva, tänka nytt och göra så som vi absolut inte brukar göra. Först då kan vi få förändring på riktigt, och låta upphandling bli drivkraften för nytänkande och innovation.
Magnus Höij
Förbundsdirektör, Innovationsföretagen
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer