Organisationen vill bland annat se facklig dialog som en del av upphandlingsförfarandet och avskaffa lagen om valfrihetssystem, LOV.
Åtgärderna som föreslås i rapporten ”Kampen för ordning och reda” är en del av insatser mot arbetslivskriminalitet.
– Arbetslivskriminalitet har blivit vardag för många av LO:s medlemmar. Så kan vi inte ha det. Svensk arbetsmarknad behöver en storstädning, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
LO sammanfattar avsnittet om offentlig upphandling med att man ser stora bekymmer kring tillämpningen.
”Resultatet är alltför ofta att lägsta pris är vägledande med konsekvensen att skumraskföretag vinner uppdrag och håller priserna nere på bekostnad av en god arbetsmiljö och goda arbetsvillkor. De krav som ställs följs alltför sällan upp.”, skriver LO.
Ett av förslagen är att upphandlande myndigheter måste ha en dialog med relevanta fackförbund i den bransch som upphandlingen gäller.
Bland kraven som LO ställer finns också att göra max två led av underleverantörer till huvudregel, att värna arbetsrättsliga villkor med bland annat utökat tillsynsuppdrag för Konkurrensverket och att införa en svart lista som förhindrar oseriösa leverantörer att vinna kontrakt i andra kommuner eller regioner.
Lägsta pris är inte problemet, problemet sitter i bristen på beställarkompetens och krav på avtalsuppföljning.