Han intervjuas i Sveriges allmännyttas podd om de lösningar som Kirunabostäder valt som allmännyttigt företag för att klara sin del av stadsomvandlingen.
Tidigare i sommar kunde Kirunabostäder inviga det första byggprojektet inom det ramavtal för flerbostadshus i trä som Sveriges allmännytta erbjuder sina medlemmar.
Enligt branschorganisationen kan den modellen med industrialiserat byggande sänka kostnaderna med upp till 20 procent.
För Kirunabostäder är de två så kallade kombohusen en hörnsten i företagets arbete med att fylla nya centrum med bostäder – totalt rör det sig om 68 lägenheter inom projektet av planerade 600 i centrum.
Nya stadshuset var först att stå klart i centrum 2019 och det fylls nu på med bostäder, kommersiella lokaler och hotell.
Mikael Pudas i poddintervjun om Kirunasbostäders utmaningar:
– Under själva byggfasen är en utmaning att få någon som kan utföra uppdragen rent resursmässigt när det pågår så mycket samtidigt. Även omvärldsläget och högre byggkostnader har betydelse. Vi pratar om högre kostnader med 30-40 procent jämfört med början av stadsomvandlingen för 6-7 år sedan.
– Men vi har lyckats parera svårigheterna och fått byggt det vi önskat. Nu gäller det att fortsätta göra kloka avvägningar när vi bygger framledes.
Nya centrum – några kilometer från det tidigare – är ett resultat av statliga gruvbolagets anspråk på mark för att klara produktionen och med säkerhetsavstånd till bebyggelsen.
I en tidigare artikel på Sveriges allmännyttas webbplats har Kirunabostäder delat med sig av upphandlingstips för projektet med kombohus, där Piteåföretaget Lindbäcks bygg varit ramavtalsleverantör.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer