En betydande del av möbelförsäljningen sker på den offentliga marknaden. Fast de svenska möbelföretagen anser inte att lagen om offentlig upphandling fungerar när det gäller upphandling av möbler.
– Vår affär reduceras ner till produkter. Vi vill vara duktiga leverantörer och hjälpa våra kunder till funktionella helhetslösningar, förklarar Per-Arne Andersson, koncernchef för Kinnarps.
Bedömningen är att nuvarande system med rangordnade avtal sätter konkurrensen ur spel. Detta eftersom konkurrens bara uppstår vid själva upphandlingstillfället.
– Nuvarande modell innebär i stort sett att det skapas kortvariga monopolsituationer som sträcker sig över tre fyra år, säger Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling på Trä- och möbelföretagen.
Parallella avtal med fördelningsnycklar ses som ett hett alternativ.
– Det behövs en ny modell. Nuvarande LOU fungerar inte för upphandling av möbler, förtydligar Cecilia Ask Engström.
Trä- och möbelföretagen blickar tillbaka till tiden före 2008 då ett flertal aktörer ramupphandlades. Kunderna kunde sedan, från fall till fall, välja vem som anlitades. Bedömningen är att detta skapade en mer levande konkurrens, där företagen kunde utmana varandra och där upphandlaren vid varje enskilt tillfälle kunde välja den aktör som passade bäst.
Bransch- och arbetsgivareföreningen stöder sig på en rapport (pdf) som Ratio-forskaren Mattias Lundbäck presenterade under Almedalsveckan i Visby. Han säger sig vara överraskad över hur illa det fungerar:
– Vi riskerar att förstöra den fina samverkan vi haft mellan offentlig sektor och näringsliv.
Till kritiken hör också att pris får ofta en oproportionerligt stor tyngd i förhållande till egenskaper som hållbarhet, design och ergonomi. Det faktum att offentlig sektors totala behov är bredare än vad som ryms i upphandlingarnas ”exempelkorgar” beskrivs som ett annat problem.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer