Det är arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som hotas av en misstroendeförklaring i riksdagen sedan hela oppositionen gjort gemensam sak med Vänsterpartiet, som driver frågan utifrån ett djupt missnöje med reformeringen av Arbetsförmedlingen.
Men kravlistan från M och KD för att gå med på en uppgörelse och rädda kvar ministern kan vara godtagbar för regeringen och dess budgetsamarbetspartier C och L.
Det handlar om tidsplanen för nya Arbetsförmedlingen och den tänkta LOV-modellen.
Regeringen har tidigare presenterat en inriktning med privata aktörer som huvudansvariga för framtida jobbförmedling med LOV som huvudregel men där upphandlingen enligt LOU kan bli aktuellt vid särskilda omständigheter.
KD och M kräver att reformen ”inte ska vila på LOV”.
-Lagen om valfrihetssystem är ett fantastiskt verktyg i många verksamheter, men tyvärr talar all erfarenhet för att LOV fungerar dåligt inom arbetsmarknadsområdet, kommenterar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Från ”motparten” verkar det finnas öppningar för att se över LOV-frågan. Det är framför allt Centerpartiet som drivit på förändringen av Arbetsförmedlingen och fått med det som en central punkt i januariavtalet med regeringen.
–De har lyft två saker som de tycker viktiga. Det ena är tidsplanen som de är oroliga för. Vi vill naturligtvis inte hasta igenom det här och få en dålig reform, säger vikarierande partiledaren Anders W Jonsson till Dagens Nyheter.
–Sedan har vi frågan om upphandling eller valfrihet enligt LOV. Valfriheten är viktig för oss, det är en ideologisk fråga, vi vill att de arbetslösa ska ha rätten att själva bestämma. Men det är klart att om andra partier har tunga skäl så får vi fundera på det. Nu ska vi sätta oss ner och analysera de krav som de har ställt.
Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SvT, betecknar kraven från M och KD kring LOV och tidsplan som ”en möjlig väg ut för Löfven”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer