Skånska Vellinge var tidigt ute med att införa LOV i bland annat hemtjänsten. Dessvärre har LOV inte fungerat optimalt för kommunen. Vid årsskiftet 2013-14 fanns bara en utförare kvar – och det ger inte eftersträvad valfrihet.
Efter en djupgående utredning beslutar kommunen att istället använda LOU. Detta för att vårdtagarna ska få en reell valfrihet i vardagen.
Anna Mannfalk, ordförande i omsorgsnämnden i Vellinge kommun, säger att det finns flera bidragande orsaker till att man tvingats tänka om. Rapporten visar att Vellinges ersättningsnivåer inte i tillräckligt hög grad garanterar lönsamhet för vårdföretaget, detta eftersom kommunen inte kan garantera en viss volym vårdtagare.
– LOV inom hemtjänst fungerar bäst i geografiska områden där det finns större sammanhållna marknader i närliggande kommuner. En sådan situation har vi inte i Vellinge.
Kommunen upphandlar nu hemtjänsten enligt LOU, men på ett nytt sätt. Oavsett vilken utförare som vinner upphandlingen ska den enskilda vårdtagaren ha möjlighet att välja mellan tre olika kompetensteam beroende vilket behov hen har: demens, nutrition eller rehabilitering.
– Jag tycker att denna lösning är både trygg för vårdtagarna och samtidigt innovativ. Dessutom ökar möjligheten för vårdtagaren att i högre utsträckning bli bemött av samma personal oftare, något vi vet värderas högt, säger Anna Mannfalk.
Förhoppningen är också att den nya lösningen ska göra det mer attraktivt att jobba inom hemtjänsten:
– Jag tror att vår upphandling kommer att locka människor som vill utvecklas och göra karriär inom olika specialistområden.
LOV-pionjären Vellinge väljer LOU
Vellinge kommun lämnar lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten. Eftersom LOV inte fungerat vidare bra kommer omsorgsnämnden istället att handla upp en utförare enligt LOU.
| 2014-12-11
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer