I Uppsala (238 000 invånare) tar kommunen strid med branschjätten Attendo, en av fem leverantörer inom kommunens valfrihetssystem (LOV) för hemtjänst och hemsjukvård.
Uppsala kommuns äldrenämnd pekar på upprepade och allvarliga brister samt avtalsbrott som grund för att häva avtalet med Attento. Drygt 500 brukare berörs.
-Uppsalas äldre ska få den goda omsorg de har rätt till. Nu har vi funnit mycket allvarliga brister och väljer därför att avbryta vårt avtal med Attendos hemtjänst, säger socialdemokraten Eva Christiernin, ordförande i äldrenämnden.
Attendo medger i en kommentar att det funnits oegentligheter och lägger skulden på ”ett antal personer i den lokala verksamheten”.
Företaget beklagar Uppsala kommuns beslut utifrån den förhoppning som fanns att istället ”gå till botten med det inträffade i samarbete med kommunen.”
I Uppsala ställs nu krav på en övergång till LOU och redan nästa vecka kan besked komma från den politiska ledningen.
I moderatledda Sollentuna (75 000 invånare, Stockholms län) har politikerna agerat snabbt i riktning mot LOU. Förra veckans togs beslut om att både säga upp avtal med en LOV-utförare med hänvisning till avtalsbrott och kvalitetsbrister och att starta en process för övergång till LOU.
Sollentuna kommun räknar med att fatta fullmäktigebeslut nästa månad och tror på kvalitetsvinster med ”LOU-spåret”.
– Att upphandla ett antal hemtjänstföretag kommer att innebära att kravställning och uppföljning kan utvecklas. Kvaliteten för den enskilde ska förbättras och samverkan stärkas mellan utförare och kommunen, säger Liberalernas Anna-Lena Johansson, ordförande i Sollentuna kommuns vård- och omsorgsnämnd.
Det pågående skiftet i Strängnäs kommun (38 000 invånare, Södermanlands län) från LOV till LOU har möjligen fått extra uppmärksamhet genom att M och S styr tillsammans i moderatledaren Ulf Kristerssons hemkommun.
Moderaterna summerar i en debattartikel LOV-erfarenheterna i hemtjänsten med att det ”funkat sådär” som ett riktigt understatement.
”Hade vi vetat vad vi vet idag när vi införde LOV hade vi aldrig gjort det.”, skriver Moderaterna i Strängnäs och pekar på problem med höga kostnader och återkommande juridiska tvister mellan företag och IVO.
Nordanstig (9 500 invånare, Gävleborgs län) är exempel på att även mindre kommuner övergett LOV inom hemtjänsten. Hälsingekommunen beslutade nyligen att avskaffa LOV med motiveringen att marknaden är för liten för privata företag.
Upphandling enligt LOU diskuterades som alternativ, men valet föll på att bedriva all hemtjänst i egen regi.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer