– Det känns smickrande att uppsatsen fått så mycket uppmärksamhet och där bland annat branschorganisationen SOFF lyft fram det i sitt nyhetsbrev och där enskilda medlemsföretag hör av sig via mejl. Men det visar nog att det finns ett behov av att modernisera försörjningstrygghet som begrepp, säger Sackarias.
Han gjorde sin uppsatspraktik vid ansedda Florenius & Co i Karlskoga där han efter juristexamen vid Örebro universitet i början av året nu också arbetar som biträdande jurist.
Med uppbackning från advokatfirmans jurister Max Florenius, advokat, och Sandra Kallin och med god hjälp från Niklas Alm, ställföreträdande generalsekreterare på Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF, inledde han sin granskning av hur LUFS, lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet, står sig när det gäller försörjningstrygghet i kriser eller krig.
– Det har ju blivit alltmer aktuellt genom åren med särskilt corona och kriget i Ukraina.
– Mina frågeställningar har framför allt varit innebörden av försörjningstrygghet och hur den kan garanteras. Tittar man på direktiv och hur propositionen som grund för LUFS är skrivna så är definitionen av försörjningstrygghet att påföra krav på leverantörerna som säkrar en leverans till upphandlande myndigheten, säger Sackarias Hävrén.
I uppsatsen utmanar han delvis den ordningen med frågor om ensidiga krav på leverantören verkligen ger bästa resultat.
– Försörjningstrygghet bör vara mer av ett ömsesidigt åtagande. En leverantör är ju beroende av en massa säkerhetsåtgärder från det offentliga – allt från skydd mot sabotage eller i ett krig att systemet med tjänsteplikt och krigsplacering gör att man får behålla nödvändig kompetens.
Förutom åtaganden från den upphandlande myndigheten lyfter Sackarias Hävrén ett par mekanismer som grundläggande:
– Det är viktigt med klausuler som skyddar leverantören mot oförutsedda händelser men samtidigt gör att kontraktet uppfylls i möjligaste mån. Sedan behövs också ett omfattande utbyte av information av parterna och inte att man tror att allt går att lösa i upphandlingsfasen.
Att dela information kan också vara problematiskt, tillägger Sackarias Hävrén:
– Uppgifter som lagersaldo och nyckelpersoner är sånt som leverantören inte gärna lämna ifrån sig utifrån risken att det sprids vidare. Att hitta bra former för att dela information är av stor betydelse och därför känns det roligt att vi har en ny uppsatspraktikant, Emelie Jakobsson, som jobbar med den frågeställningen och lite grand tagit mitt arbete vidare.
Vad gör du på firman?
– Det är arbete med all typ av försvarsindustrirelaterad juridik och där offentlig upphandling är en av de stora delarna. Det är mycket affärer som görs för närvarande och det ger en viss tyngd på avtalsskrivning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer