Såväl privatpersoner som företag och myndigheter drabbas av fejkfakturor. Enligt utredningen om åtgärder mot fakturabedrägerier, som letts av lagman Stefan Strömberg, förekommer bluffakturor och andra former av fakturabedrägerier i betydligt större omfattning än vad som framgår av officiell brottstatistik.
Utredaren, lagman Stefan Strömberg, har kommit fram till att nuvarande lagar och regler erbjuder goda möjligheter att undgå betalningsskyldighet för dem som drabbas.
– Sedan tidigare arbetar regeringen med en lagskärpning som ska bekämpa massutskicken av bluffakturor. Utredningens kartläggning och förslag är viktiga komplement i kampen mot dessa systematiska bedrägerier som drabbar företag och privatpersoner, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Det mest effektiva sättet att motverka fakturabedrägeri bedöms vara att förmå dem som utsätts för felaktiga krav att vägra betala. Problemet är att många inte vet hur denna process går till – eller helt enkelt bedömer det som enklare att betala.
Utredningen beskriver också en ”starkt överdriven rädsla” för betalningsanmärkningar.
Slutsatsen är därför att det behövs bättre kunskaper om de befintliga reglerna för att kunna ta tillvara sina rättigheter på bästa sätt. Polismyndigheten, Konsumentverket och Tillväxtverket föreslås genomföra informationsinsatser, både gemensamma och var för sig.
För att förhindra att rättegångar missbrukas för att driva in oriktiga krav föreslår utredningen (pdf) en regel om full ersättningsskyldighet för rättegångskostnaderna i förenklade tvistemål i vissa fall. Regeln föreslås bara träffa näringsidkare. Även ställföreträdare, biträden och ombud ska kunna åläggas ersättningsskyldighet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer