Organisationen Djurens Rätt har rankat kommunerna utifrån hur de arbetar med djurskyddskrav vid upphandling och vilken mat som serveras på skolor och förskolor. Det handlar bland annat om andelen vegetarisk mat och vilka djurskyddskrav som ställs vid inköp av kött och ägg.
För att nå en topplacering krävs seriösa satsningar på att utöka andelen växtbaserad mat och högt ställda djurskyddskrav vid upphandling.
– De här besluten har potential att påverka väldigt många djur och därför gläder jag mig över det stora intresset från kommunernas sida att utvecklas framåt, säger Cecilia Mille, sakkunnig på Djurens Rätt och ansvarig för undersökningen.
Årets djurvänligaste kommun 2020 är Malmö stad.
– Jag vet att vi har gjort många insatser och aktiviteter samtidigt på olika håll i stadens förvaltningar, och då blir effekten större, säger Gertrud Sonesson-Wessman, avdelningschef skolrestauranger Malmö stad.
Malmös stads upphandlingschef Gabriella Manieri lyfter fram fördelarna med att vara en stor kund hos livsmedelsleverantörerna.
– Malmö stad handlar livsmedel för över 200 miljoner om året och genom att vara en så stor kund på marknaden förpliktigar det att ställa tuffa hållbarhetskrav. Det ger dessutom staden stora möjligheter att faktiskt göra skillnad, säger hon.
Undersökningen bygger på kommunernas egna uppgifter. Vinnaren Malmö skrapade ihop 137 poäng. 22 kommuner delar på jumboplatsen med endast två poäng vardera.
Sveriges 10 mest djurvänliga kommuner
Malmö
Tierp
Södertälje
Haparanda
Svedala
Köping
Burlöv
Växjö
Knivsta
Katrineholm
Källa: Djurens Rätt
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer