Kritiken framförs i ett öppet brev på SOI:s hemsida av nyvalde ordföranden Martin Magnusson. Han skriver att en del av civilminister Erik Slottners tal under förra veckans årskonferens i Malmö gav en bitter eftersmak.
Erik Slottner lyfte fram ”brister i hantverket” som orsak till problem med offentliga affärer.
”I Malmö hade du en bra möjlighet att bli upphandlarnas bästa kompis. Att lyfta fram de som jobbar med offentligt inköp som möjliggörare. Men när du i stället säger att det brister i hantverket bidrar du faktiskt i något avseende till att sänka statusen för landets upphandlare i deras respektive organisationer. Följden av det riskerar att bli än sämre förutsättningar att faktiskt nyttja inköpen på bästa möjliga sätt.”, skriver Martin Magnusson.
Han vill i stället se fokus på de problem upphandlare möter i sin arbetsvardag med knappa resurser, otydliga mandat och målkonflikter.
Ordförandeinlägget har mötts med en stor portion support på sociala medier från upphandlare runtom i Sverige.
Martin Magnusson delar ut ett flertal pikar till ansvarige ministern – om att SOI gärna hjälper till med att vässa hans upphandlingskunskaper och med en förhoppning att han vill stanna över dagen på årskonferensen i Karlstad nästa år.
Martin Magnusson skriver om SOI (Sveriges Offentliga Inköpare) och till Erik Slottner:
”Vi är 1 700 medlemmar som på olika sätt är experter på offentlig upphandling och som med rätt förutsättningar kan göra stor skillnad. Men du behöver prata mer med oss, inte till oss.”
Och det fortsätter… Ministerns myndighet, Upphandlingsmyndigheten skriver i en ny artikel, på Dagens Samhälle, om Jens Nylanders granskning att han “upptäckt brister i kommuners och regioners hantering av inköpen”. Detta trots att de flesta av de senaste fallen som uppmärksammats av Jens avser statliga myndigheter, undertecknad myndighet inkluderad. Det hade inte varit svårt att istället skriva “upphandlande organisationer”. Vi har alla samma utmaningar och vill alla lösa samma problem på bästa sätt. Dessa onödiga pekfingrar måste ned i fikan igen.
Det finns grava fel i hantverket, särskilt när man tar i beaktande hela inköpsprocessen och inkluderar de delar som beställare gör. Dvs. utgår från verkligheten som en minister ser det. Alla har väl stött på många sådana här exempel:
– bryr sig inte om avtalet
– köper fel grejer
– köper från fel leverantör
– avskyr LOU (de har ju redan en favoritleverantör)
Upphandlare försöker göra ett gott jobb (förutom de konsulter som tar uppdrag där det finns en riktad beställning mot en leverantör som jag hört är alldeles för vanligt).
Det är skillnad på upphandlare och beställare både kring LOU-kompetens och LOU-compliance, även om de är anställda hos samma arbetsgivare.
Mindre auto-kränkt SOI och mer tid för reflektion är på sin plats tycker jag.
Ökad tydlighet från ministern är önskvärt framöver.
Inte att förglömma det va ju inte upphandlarna Erik adresserade utan uppköparna, vilka de nu må vara? Brist i hantverket kanske hos Civilministern att inte veta vilka titeln på de han anser utföra ett bristfälligt arbete..
Kanske en fråga Erik kan förtydliga under nästa års konferens?
Varför denna mästrande ton från Slottner och UHM på debattplats? UHM i Malmö var däremot en positiv bekantskap, klok och med bra tonalitet. Upphandlingssverige måste hålla ihop!
Ojdå, att upphandlarna är så lättkränkta som yrkesgrupp! Ta tag i bristerna istället och gör något konstruktivt.
Slottners kommentar ”brister i hantverket” som orsak till problem med offentliga affärer.
Det är inte hos upphandlarna det brister, utan hos politiker och beslutsfattare som inte kan hantverket.
I små kommuner sitter det ofta en upphandlare (den enda som kan och förstår hantverket).
Kommuner köper varor och tjänster för mellan 20 och 40 procent av sin budget
Det är tydligt att Slottner har låg kompetens och endast är en mediaprodukt med liten förståelse för hur den komplexa upphandlingsvärlden fungerar och vad upphandlarna faktiskt gör!