![](https://upphandling24.se/wp-content/uploads/2025/01/www.link-.jpg)
I en dom från Förvaltningsrätten i Linköping (målnummer 6993-24) ställs nu krav på rättelse i form av en ny anbudsvärdering där anbuden från Patia ingår.
Företaget hade ansökt om överprövning av Kriminalvårdens beslut och såg det som ”minst sagt anmärkningsvärt” att Kriminalvården hänvisat till en inspirationstext i form av måldokumentet Bättre ut för att förkasta anbud i en ramavtalsupphandling för placering i halvvägshus.
Domstolen ger Patia rätt och finner att det saknats saklig grund att underkänna bolaget av angivna skäl.
Förvaltningsrätten konstaterar att det visserligen kan vara problematiskt i förhållande till upphandlad tjänst med personal som kan ha kopplingar till organiserad brottslighet och kriminella nätverk.
Men det bedöms inte vara ett brott mot något uttryckligt och entydigt formulerat obligatoriskt krav i upphandlingsdokumenten.
Kriminalvården krävde exempelvis att leverantörsföreträdare och dess personal inte dömts brott, men dokumenten reglerar ingenting om privata kopplingar till exempelvis organiserad brottslighet.
”Måldokumentet ”Bättre ut” utgör en målbild som ger vägledning och inspiration och saknar konkreta krav eller villkor för utförande av aktuellt uppdrag.”, skriver Förvaltningsrätten i Linköping, som även konstaterar att det inte går att underkänna ett anbud med hänvisning till krav i annan lagstiftning som Fängelselagen om dessa inte i sin tur har gjorts till obligatoriska krav i upphandlingsdokumenten.
I en granskning av Ekot kommenteras ärendet av socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.
Gäller inte LOU Kap 13 §§ 1-3 för detta? Det skulle vara intressant att höra någon lagkunnig att uttala sig om detta. Jag hoppas att KVV överklagar till kammarrätten.
Håller med dig Dan, de fakultativa uteslutningsgrunderna måste väl täcka allt samröre med den organiserade brottsligheten även om det inte står explicit? Oavsett, så agerade Kriminalvården helt korrekt som inte bara blundar för viktig information, som Adda och IVO gällande HVB-hemmen.
Vad säger Erik Slottner om detta ärende, han som har sågat upphandlande myndigheters förmåga att motverka korruption och upplever ”en otrolig kompetensbrist runtom i Sverige”. Våra händer blir bakbundna om förvaltningsdomstolarna dömer till de kriminellas fördel, då kommer vi bara att ha oseriösa aktörer kvar på den skattefinansierade marknaden.
Hoppas verkligen att Kriminalvården orkar driva det vidare, och att Kammarrätten gör en annan bedömning!