Enligt protokoll från upphandlingen, som P4 Uppland rapporterat om, ska den nya leverantören Apotektjänst ansvara för materielleveranser till en ersättning på omkring 45 miljoner kronor per år.
Det är hela 25 procent lägre än anbudet från den förra leverantören Mediq.
-Det är farligt om man börjar med att sätta pris som huvudpunkt och sedan anpassar kvalitetskriterierna. Jag hoppas verkligen inte att det är det som hänt och tror inte det. Men det är en sådan sak som vi måste utreda, säger Erik Weiman, ordförande i regionstyrelsen i Uppsala län, som initierat en granskning av upphandlingen.
Sedan i fredags gäller ett stopp för planerade operationer vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som en konsekvens av uteblivna leveranser av förbrukningsartiklar.
Trots leverantörslöften om en ljusning denna vecka så kvarstår problemen.
Operationsstoppet vid ”Ackis” har därför förlängts till att gälla veckan ut och Region Uppsala flaggar också för att situationen börjar bli ansträngd vid lasarettet i Enköping samt vid vårdcentraler och jourmottagningar.
-Vi arbetar intensivt med att få försörjningen av sjukvårdsmaterial att fungera och vi undersöker alternativa lösningar. Vi har i nuläget ingen prognos för när problemen ska vara helt lösta, säger Akademiska sjukhusets chefläkare Göran Günther.
För att undvika liknande situationer i framtiden har Region Uppsala beslutat om att bygga upp ett beredskapslager för förbrukningsartiklar.
Även Region Västmanlands har tvingats till ett stopp för planerade operationer för att värna akutsjukvården. Beslutet gäller sjukhusen i Västerås och Köping ”tills vidare”. Brist på nödvändiga artiklar som EKG-elektroder och sugkatedrar ligger bakom beslutet.
Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhusdirektör vid Region Västmanland, konstaterat att förbrukningsmateriel som Apotekstjänst lovade att leverera under onsdagen inte kommit fram.
-Vi vet inte vilka produkter vi får. Och vi får inte det som vi beställer. Vi vet inte heller hur Apotekstjänst leveransförmåga ser ut framöver. Så detta är det enda rimliga beslut vi kan fatta nu.
Även övriga regioner som omfattas av avtalet med Apotektjänst har stora problem. Det gäller Dalarna, Sörmland och Örebro.
I ett skede som handlat om att få ordning på leveranserna har oenigheten mellan regionerna och leverantören skjutits åt sidan.
Men irritationen är tydlig och en form av ”blame game” börjar bli märkbar och kan leda till tvister kring viten och ersättningskrav.
– Självklart är vi mycket missnöjda med hur den nya leverantören klarar sin uppgift, men vi ägnar i dagsläget inte någon energi åt analys eller att kommentera olika uttalanden. Alla frågor om vite, skadestånd med mera får handläggas på rätt nivå av jurister och ansvariga framöver. Allt arbete inriktas på att ingen av våra patienter ska drabbas av de problem som nu finns, säger chefläkare Inger Nordin Olsson, som är statschef för den centrala sjukvårdsledningen inom Region Örebro.
På sin webbplats skriver Apotekstjänst att situationen främst beror på att vissa regioner hade låga lagernivåer i samband med leverantörsbytet 1 oktober.
”Detta ledde till att beställningsvolymerna de första dagarna var över 30 procent högre än den avtalade nivån i uppdragsbeskrivningen, vilket lett till förseningar i leveranserna.”, skriver Apotekstjänst.
Apotekstjänst hävdar att personalstyrkan på lagret i Uppsala fördubblats och att treskift med verksamhet dygnet runt gäller för att lösa problemen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer