Professor Gustaf Kastberg Weichselberger och fil.dr Sanna Eklund har undersökt hur mellanhänder påverkar offentlig upphandling.
Studien bygger på intervjuer med aktörer från olika delar av upphandlingsprocessen och en genomgång av material i form av tidigare studier, regelverk och avtal.
En slutsats är att en mellanhandslösning förenklar inköpsprocessen. Små och medelstora företag får också möjlighet att konkurrera som på marknader som upplevs svåra att komma in på.
Samtidigt pekar leverantörer på att det finns en brist på transparens om hur mellanhanden anlitar underleverantörer.
Om mellanhandens roll som förmedlare är oklar och den upplevs vara en konkurrent till underleverantörerna kan det även finnas risk för korruption, enligt författarna.
Det råder också delade meningar om hur kostnadseffektivt det är, konstaterar författarna. Upphandlande myndigheter och enheter anser att mellanhänder kan fylla ett behov gällande kompetens och kapacitet som inte finns internt.
Vissa, framför allt leverantörer, är däremot mer kritiska eftersom utgifter skenar i väg om inte kostnaderna för hela leverantörskedjan utvärderas.
Rapporten har gjorts på uppdrag av Konkurrensverket.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer