Det hjälps inte att konstnären Bengt Olson är erkänt duktig. Att Kristinehamns kommun beslutat att köpa verket Vattenåder av honom utan att låta andra konstnärer vara med och tävla om den planerade utsmyckningen strider enligt Konkurrenskommissionen mot lagen om offentlig upphandling.
– Kristinehamns kommun omfattas av lagen om offentlig upphandling och är skyldig att upphandla även konstnärliga tjänster i enlighet med lagens bestämmelser, säger Lennart Palm, ledamot i Konkurrenskommissionen som är en del av tankesmedjan den Nya Välfärden.
Enligt kommunen är verket i betong en gåva från konstnären. Betalningen på 1,5 miljoner kronor avser tillverkning av den närmare 15 meter höga obelisken, som ska göras av ett företag i Herrljunga, samt anläggningsarbeten.
Detta motsägs dock av Bengt Olson. Av en NWT-intervju framgår att en tredjedel av beloppet hamnar hos honom. En tredjedel kommer att gå till gjuteriet medan den resterande tredjedelen spenderas på kringarrangemang som markarbeten.
Praxis vid konstköp är enligt Konkurrenskommissionen att kommunen tillfrågar en större krets av konstnärer när den ska beställa en konstnärlig utsmyckning. Därefter brukar en sakkunnig kommitté får genomföra det slutliga urvalet.
Någon konstnärlig tävlan har dock inte skett.
– I detta fall har man inte ens försökt att genomföra något öppet förfarande där andra konstnärer haft möjligheten att vara med och lämna förslag, fortsätter Lennart Palm som menar att detta strider mot lagen om offentlig upphandling och snedvrider förhållandena för konstnärer.
Kommunen har angivit att man tills vidare avvaktar med att genomföra det planerade konstprojektet. Orsaken till detta ska dock inte vara den kommissionens uppmärksamhet, utan andra omständigheter som blivit kända efter kommunfullmäktiges beslut den 25 oktober som togs efter en lång debatt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer