Den nya skolplattform som Stockholms stads utbildningsförvaltning upphandlar ska stödja över 1 400 skolor och förskolor. Målgruppen är över 300 000 möjliga användare. Thomas Persson, utbildningsdirektör Stockholms stad, säger att skolplattformen är en viktig ingrediens i arbetet med att skapa en skola av världsklass:
– Målet är att minska lärarnas administrativa börda, så att mer tid kan läggas på elevens lärande.
För att kartlägga behoven har utbildningsförvaltningen genomfört ett omfattande förarbete. Till det arbetet har ett hundratal lärare, rektorer, elever, föräldrar och en rad sakkunniga bidragit.
Tanken är att den nya skolplattformen ska användas av elever, vårdnadshavare, pedagoger och administratörer. Systemet ska hantera bland annat planering, bedömning, elevresultat, betyg och frånvarorapportering.
Thomas Persson söker leverantörer av produkter och tjänster som möter högt ställda krav:
– Tekniken utvecklas ständigt och användarna ställer allt högre krav på att kunna kommunicera säkert och enkelt via dator, telefon och surfplatta.
Fem upphandlingar genomförs i två steg där leverantörerna i första steget kvalificerar sig för att gå vidare och lämna anbud. I augusti meddelas vilka företag som gått vidare. Förhoppningen är att kunna teckna avtal i början av nästa år.
Samtidigt som denna upphandling annonseras presenterar Microsoft en rätt dyster undersökning om datorer i skolan. Av de tillfrågade anser 98 procent att it har en självklar plats i undervisningen men bara fem procent av skolpersonalen tycker att it-verktygen används fullt ut i undervisningen.
– Där vi ser att it-satsningarna har lyckats bäst finns det ofta ett politiskt beslut och ett antal eldsjälar ute på skolorna som är pigga på att testa nya funktioner och möjligheter, säger Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft i Sverige.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer