Sammanställningen från Sveriges kvinnoorganisationer bygger på data från Publicinsight och visar bland annat att 491 av totalt 623 miljarder kronor i offentliga inköp sker från bolag med ojämställda styrelser.
Totalt 92 procent av de upphandlade bolagens styrelser räknas som ojämställda, en högre nivå än genomsnittet för små- och medelstora företag på 84 procent.
– Det är anmärkningsvärt att företagen som offentlig sektor gör sina inköp från är mer ojämställda än övriga företag i Sverige. Istället för att bidra till ett mer jämställt företagande och en mer jämställd samhällsekonomi, så bidrar offentlig upphandling till att öka ojämställdheten, säger Beatrice Nordling, sakkunnig inom ekonomi på Sveriges kvinnoorganisationer, i ett pressmeddelande.
Fredrik Tamm, vd för Publicinsight, tillägger:
– Genom att ställa jämställdhetskrav på leverantörerna i en offentlig upphandling får vi ett mer jämställt samhälle. Vi ser även att det ökar möjligheten att den bästa leverantören vinner den offentliga affärer då forskning visar att jämställda bolag är mer innovativa och mer lönsamma.
Sveriges kvinnoorganisationer kräver nu att regeringen agerar med bland annat lagstiftning om att jämställdhet alltid ska beaktas i offentlig upphandling, att Upphandlingsmyndigheten får i uppdrag att redovisa könsuppdelad statistik för alla offentlig inköp samt att Riksrevisionen ska granska jämställdhet i upphandling
Sveriges kvinnoorganisationer är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för den svenska kvinnorörelsen som samlar 50 föreningar med över 130 000 medlemmar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer