Det står klart efter avslutad remissrunda för den så kallade leverantörskontrollsutredningen med förslag från statliga utredaren Annika Brännström som redan fått uppbackning från både regering och opposition.
Upphandlingsmyndigheten pekar på att behovet av registerkontroll funnits länge och ser en sådan reform som ett steg i rätt riktning.
– I dagsläget saknas bland annat rättsligt utrymme för upphandlande organisationer att kontrollera företrädare i belastningsregistret. En tillräcklig kontroll kan med andra ord inte göras i praktiken, säger Sophia Anderberg, jurist på Upphandlingsmyndigheten, i ett pressmeddelande.
Svenska kraftnät ser kontrollfunktionen som en förbättring jämfört med nuvarande ordning med sanningsförsäkringar och de brister som följer med dessa.
Jönköpings kommun betonar betydelsen av att funktionen blir smidig att använda för upphandlande myndigheter och att pekar på risken att seriösa aktörer utesluts.
Kammarkollegiet, där Statens inköpscentral ingår, ser modellen som ett modulärt system med möjligheter i framtiden att bygga på med ytterligare kontroller.
Kronofogden tar upp svårigheterna kring en teknisk lösning för uppgiftslämning mellan Kronofogden och Bolagsverket som en viktig del av det nya registret. Kronofogden bedömer det som svårt att ha en lösning klart till 1 oktober 2025 som tänkt startdatum för registerkontrollen.
Landsorganisationen, LO, är kritisk mot den avgränsning som föreslås och vill se att kontrollen omfattar samtliga uppgifter som kan leda till uteslutning enligt de obligatoriska och frivilliga uteslutningsgrunderna.
Trafikverket saknar ett system för leverantörskontroll som även gör det möjligt att kontrollera utländska leverantörer.
Upphandlingsmyndigheten vill se fler åtgärder än de som föreslås i promemorian och ar särskilt upp översyn av regleringen gällande befintliga uteslutningsgrunder.
Slutdatum för remissvar var 15 december och merparten av svaren finns att ta del av via regeringen.se.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer