Mellan 2014 och 2017 förlängde Västra Götalandsregionen avtalet med en leverantör för mödravård i Tjörn och Stenungsund fyra gånger.
Men någon annonsering gjordes aldrig.
Otillåten direktupphandling ansåg Konkurrensverket som krävde att regionen ska betala 1 150 000 i upphandlingsskadeavgift – 8,5 procent av kontraktsvärdet.
En linje som förvaltningsrätten nu gått på i sin dom.
Regionen erkänner misstaget men anser att bötesbeloppet är orimligt stort.
Varför avtalet förlängdes utan upphandling förklarar Nicklas Attefjord, ordförande för Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, så här:
– Vi var i ett läge där vi först fick information om att införa ett vårdval för mödrahälsovården, sen sköts beslutet upp två gånger. Då hamnade vi i ett läge där vi fått ett besked om att det skulle införas, så för att kvinnorna inte skulle behöva byta vårdgivare tre gånger inom ett halvår när man är gravid så beslutade vi att det fanns en risk för hälsa och att man skulle tappa bort patienter. Så vi gick emot juridiken och gjorde ingen upphandling för att säkra kontinuitet och vården för de här kvinnorna, säger han till Göteborgs-Posten.
Till saken hör att regionens jurister redan 2016 avrådde från att förlänga avtalet den fjärde gången, eftersom det kunde likställas med en otillåten direktupphandling, rapporterar SVT Nyheter Väst.
2017 dömdes regionen för en annan otillåten direktupphandling och tvingades betala upphandlingsböter på närmare en halv miljon kronor. Förvaltningsrätten konstaterar därför att det ”föreligger ett upprepat beteende”.
Domen kommer att överklagas, enligt SVT Nyheter Väst.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer