Även 2020 redovisade Sinfra hög återbäring – 14,7 miljoner kronor. Vd Tony Doganson säger – med tillägget tyvärr – att återbäringen även nästa år kommer att vara av betydande storlek.
-Att återbäringen är hög baseras på att vi har mycket avrop, men ambitionen är att få ner återbäringen så fort som möjligt. Pengarna gör mer nytta hos medlemmarna än hos oss. Målet är att ha så låg kickback så att vi inte behöver lämna någon återbäring, säger Tony Doganson, som presenterade det ekonomiska utfallet vid Sinfras årsstämma i fredags.
Berörda medlemmar kan nu räkna med e-post från Sinfra den närmaste tiden med besked om exakt belopp för årets återbäring.
-Det brukar vara positiva reaktioner och det är roligt, säger Tony Doganson.
En gynnsam utveckling med medlemmar som avropar mer än tidigare och breddning till fler kategorier och ramavtalsområden ligger bakom Sinfras goda ekonomi.
För att försöka reglera resultatet har en gradvis sänkning skett av nivån för kickback, den avgift som procentandel av avropets värde som tas ut för grundfinansiering av Sinfras verksamhet.
Nivån har sänkts från som mest 4 procent till nuvarande kickback på 0,9 procent för nya ramavtal från 1 september och med en ambition om ytterligare sänkningar.
-Målet är att kickbacken ska vara försumbar. Den nivån borde vara omkring 0,5 procent, säger Tony Doganson.
Sinfra har medlemmar inom fjärrvärme-, VA- och elverksamheter och gav vid sin årsstämma högsta ledningen förnyat förtroende: Susanne Malm, LEVA i Lysekil, fortsätter som ordförande och Peter Rosenkvist, Gävle energi, som vice ordförande.
Jörgen Ljungholm från Kalmar vatten och Magnus Eriksson från Mälarenergi valdes till nya ledamöter i styrelsen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer