Efter beslut i kommunens hemvårdsnämnd igår ska ett nytt valfrihetssystem annonseras för hemtjänstkunders inköp av dagligvaror.
Samtidigt upphandlas själva transporterna från LOV-leverantör till kund enligt LOU för att få med så många butiker som möjligt i det nya valfrihetssystemet.
Halmstads kommun hoppas med den nya modellen öka servicen för hemtjänstkunder med möjlighet att välja inköp från olika e-handelsbutiker inom ett visst geografiskt område.
-Detta är ett beslut som möjliggör för alla matbutiker att ansluta – om de uppfyller skall-kraven i upphandlingen. Vad vi vet har inga andra kommuner i Sverige upphandlat e-butiker på detta sätt, kopplat till geografisk struktur, säger Sergio Garay Valderrama, förvaltningschef på Halmstads kommun, i ett pressmeddelande.
Valfrihetssystem brukar vara politiskt känsliga, men i det här fallet är Halmstadspolitikerna eniga om fördelarna.
Hela modellen bygger på en strävan att inkludera så många leverantörer som möjligt.
Matbutikerna kan lämna anbud för ett eller flera hemtjänstområden och genom att frigöra transporter kan även butiker som inte erbjuder sådana konkurrera inom e-handel
–Vi utesluter ingen, alla butiker kan vara med och ansluta sig under tiden om de idag saknar en e-butik men väljer att ta fram det. Det är kunden som bestämmer vilken leverantör den vill ha, säger Rose-Marie Henriksson, socialdemokratisk vice ordförande i Hemvårdsnämnden.
Nuvarande avtal på området löper ut 2 oktober med en ambition från Halmstads kommun att sjösätta den nya modellen under hösten.
I kommunen finns drygt 600 hemtjänstkunder med biståndsbeslut för inköp av varor – omkring 400 av dem väljer att göra digitala inköp.
Halmstads kommun inleder nu en informationsoffensiv där handlare bjuds in till dialogmöten och där det nya valfrihetssystemet även kommer att annonseras i lokalpressen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer