-Först får man inte in några anbud och då väljer man att gå in och ändra både pris, med en höjning på nästan tio procent, och avtalsperiod efter att ha underhandlat med en entreprenör, säger Mikael Kinning, lokalpolitiker för Centerpartiet i Velinge.
-Jag kan inte se annat än att handläggningen är lagstridig och utöver det så åsidosätter man demokratin genom att lägga den här uppgörelsen i knäet på oss när vi kommer tillbaka till första sammanträdet efter sommaren.
Övriga oppositionspartier har anslutet sig till Centerpartiets invändningar och även i kommunens beslutsunderlag finns en skrivning om att Vellinge kommun riskerar sanktion och skadestånd.
Vellinge kommun har i tre omgångar försökt upphandla en fortsättning av privat drift av vård- och omsorgsboendena St Knut och Aspen, men inte fått in något godkänt anbud.
-Varför det har blivit så kan vi bara spekulera i men en rad faktorer spelar sannolikt in. Covid-19 är givetvis en faktor och där har vård- och omsorgsboendena varit särskilt utsatta, nationellt. Sedan finns en ansträngd historia på St Knut som hänger kvar även då vi åtgärdat bristerna. Den samlade bilden gjorde att marknaden inte svarade på den prisbild som kommunen räknat på, säger Mavis Zander, moderat ordförande i omsorgsnämnden.
Kommunens omsorgsnämnd motiverar en direktupphandling utan föregående annonsering som nödvändig för att under två år säkerställa att boende inte drabbas.
Avtal kommer att tecknas med Förenade Care fram till januari 2023, då kommunen planerar att driva verksamheten i egen regi. Det är tänkt att ske genom ett nytt kommunalt bolag, vilket gör att utredningen i den delen fördröjer kommunens övertagande.
-Genom att ta över driften i ett kommunalt bolag kommer vi att konkurrera på liknande villkor som våra privata driftsentreprenörer, säger Mavis Zander.
Vellingeoppositionen menar att den politiska majoriteten skrämmer bort seriösa entreprenörer.
-Vi är rätt noggranna med kvalitets- och bemanningskrav men då måste man vara beredd att det kostar en del också. Annars får man problem med entreprenörer som försöker finta bort kommunen med kvalitetssänkning med maten, exempelvis. I slutändan vill inte entreprenörer förknippas med Vellinge kommun. Vi upplevs som för jobbiga, säger Mikael Kinning.
Sedan 1988 har Moderaterna haft egen majoritet i Vellinge kommun (37 000 invånare i sydvästra delen av Skåne. Efter senaste valet är man den enda kommunen i Sverige där partiet kan styra i majoritet – om än knappt med 50,4 procent av rösterna.
Mikael Kinning tror att turerna kring kommunens äldreboenden kan ge nya politiska förutsättningar.
-Om jag vore moderat idag skulle jag försöka hitta någon kompis att styra tillsammans med – istället för att som nu inte ens prata med oss i oppositionen. Mönsterkommunen har tappat sitt ansikte lite, säger Mikael Kinning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer