Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • Anbudsutvärdering
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Hållbar upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Robusta IT-avtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

Moment 22 vid överprövning

Juridisk krönikaEtt återkommande problem, som tidigare uppmärksammats, är relationen mellan upphandlingslagens regler om överprövning och reglerna om sekretess med hänsyn till leverantörens affärsförhållanden som medför att upphandlaren kan sekretessbelägga uppgifter i inkomna anbud.

| 2015-02-19

Vid en överprövning ska klaganden visa på vilket sätt den upphandlande enheten inte agerat i enlighet med reglerna i LOU. Ofta rör det sig om att ett anbud som inte uppfyllt ställda krav har antagits. En förutsättning att kunna visa på sådan överträdelse är att klaganden får möjlighet att granska det vinnande anbudet.

Anbudsgivaren har visserligen möjlighet att ansöka om edition men det är sällan som ett sådant yrkande når önskat resultat. Problematiken har nu återigen aktualiserats, i Kammarrättens i Göteborg dom i mål nr 5583-14 från den 20 november 2014.

Målet rörde en upphandling av företagshälsovårdstjänster som Malmö stad genomförde under år 2013. Upphandlingen genomfördes med ett förenklat förfarande enligt reglerna i LOU. Feelgood Företagshälsovård AB (”Feelgood”) tilldelades kontraktet och Avonova Häsa Syd AB (”Avonova”) placerade sig på andra plats.

Delar av Feelgoods vinnande anbud belades med sekretess, bland annat vissa specificerade anbudspriser och tre bilagor som legat till grund för kvalitetsutvärderingen.

Avonova ansökte om överprövning av upphandlingen. Bolaget yrkade därvid att upphandlingen skulle rättas, alternativt att upphandlingen skulle göras om.

Bolaget yrkade också att förvaltningsrätten skulle besluta om edition, och att kommunen på så sätt skulle tvingas att lämna ut Feelgoods anbud i sin helhet. Avonovas yrkanden avslogs i sin helhet av förvaltningsrätten.

Avonova överklagade förvaltningsrättens dom till Kammarrätten i Göteborg och försökte härvid att i processen visa på den problematiska sits bolaget försatts i.

Då Avonova inte hade fått del av Feelgoods vinnande anbud hade man inte kunnat kontrollera att utvärderingen av anbuden skett på ett korrekt sätt. Avonova gjorde trots detta gällande att Feelgoods anbud inte uppfyllde de obligatoriska kraven i förfrågningsunderlaget.

Kammarrätten prövade först bolagets yrkande om edition och konstaterade inledningsvis följande.

Generellt gäller att om en allmän handling kan antas ha betydelse som bevis, får rätten besluta att handlingen ska tillhandahållas. Detta gäller dock inte om handlingen innehåller yrkeshemlighetet. Då krävs att synnerlig anledning för edition föreligger.

Kammarrätten fann att syftet med editionen var att Avonova skulle kunna kontrollera om kommunens utvärdering av det vinnande anbudet varit korrekt. Kammarrätten konstaterade därvid att edition inte medges när syftet är att sökanden ska få möjlighet att bedöma vilka grunder som bör åberopas.

Edition kan således inte användas i syfte att genomföra en ”fishing expedition” Kammarrätten konstaterade dock vidare att Avonova gjort gällande att Feelgoods anbud inte uppfyllde de obligatoriska kraven och de handlingar som editionsyrkandet avsåg åberopades till stöd för detta påstående.

Därför fann kammarrätten att handlingarna, i vart fall i ”formell mening”, fick antas ha betydelse som bevis. Kammarrätten fann därefter att de efterfrågade handlingarna innehöll yrkeshemligheter och att det därmed krävdes synnerlig anledning för att bifalla yrkandet om edition.

Vid en sådan bedömning ska, enligt praxis (se ex. NJA 2012 s. 289), en avvägning göras mellan handlingens betydelse som bevis och yrkeshemlighetens ekonomiska värde.

Denna bedömning blottlägger viss del av problematiken med det nuvarande regelsystemet. Domstolen konstaterade att Avonova inte anfört något som ger stöd för påståendet om brister i kommunens utvärdering. Tvärtom var syftet med yrkandet om edition att undersöka om det fanns några brister.

Yrkeshemlighetens ekonomiska värde ansågs därför vara högre än handlingens betydelse som bevis och i en sådan situation finns det enligt kammarrätten inte synnerlig anledning att medge edition. Överklagandet avslogs därför i den delen.

Vad gäller Avonovas invändningar i sak fann kammarrätten att bolaget inte visat att det vinnande anbudet inte uppfyllde de obligatoriska kraven och inte heller att utvärderingen av anbuden genomförts på ett felaktigt sätt. Även resterande del av bolagets överklagande avslogs därför.

Klaganden försökte i kammarrätten hävda att kommunen skulle visa upp anbudshandlingarna för att motbevisa påståendet att det vinnande anbudet inte uppfyllde kraven.

Bolaget menade att det inte kan vara tillräckligt att kommunen endast påstår något avseende anbudets förenlighet. Bolaget försökte således att få kammarrätten att placera bevisbördan för anbudets förenlighet med kraven i upphandlingen på kommunen.

Kammarrättens slutsats i denna del var att frågan om bevisbördans placering inte påverkas av faktumet att klaganden inte får del av det vinnande anbudet i sin helhet och att det som vanligt är klaganden som ska visa att det finns grund för ingripande enligt LOU.

Ofta utgör den enda potentiella grunden för en överprövning att det förelegat brister i vinnande anbudsgivares anbud. För att kunna avgöra om så varit fallet krävs naturligtvis tillgång till det vinnande anbudet.

Nu aktuellt kammarrättsavgörande illustrerar väl den problematiska sits som en klagande försätts i när det vinnande anbudet sekretessbeläggs och editionsvägen heller inte är ett möjligt alternativ.

Som bekant gäller förhandlingsprincipen som utgångspunkt i överprövningsmål. Domstolen får i regel inte döma på basis av andra omständigheter än vad klaganden lagt till grund för sin talan.

Därtill har, som också bekräftades av kammarrätten i nu aktuellt fall, klaganden bevisbördan för att den upphandlande myndigheten/enheten agerat i strid med upphandlingsreglerna. Den klagande leverantören ska således såväl sätta processramen genom att ange grunderna för sin talan som bevisa sina påståenden om upphandlingsfel.

Detta samtidigt som den klagande leverantören förvägras att ta del av det vinnande anbudet och därmed saknar möjlighet att avgöra om det överhuvudtaget föreligger grund för en överprövning eller inte. Situationen är i det närmaste ett moment 22.

Man kan, enligt vår uppfattning, med fog ifrågasätta om den klagande leverantören verkligen har en reell möjlighet att ta tillvara sin rätt enligt såväl EU-rätten som de svenska upphandlingslagarna i dessa fall.

En lösning på problemet skulle möjligtvis kunna vara den metod som EU-domstolen lanserade i mål C-450/06. EU-domstolen fastslog i detta fall att det organ som är ansvarigt för prövningsförfarandet självt ska kunna ta del av och beakta den sekretessbelagda informationen utan att denna lämnas ut till klaganden.

Med andra ord: domstolen ska i dessa fall ex officio avgöra om det förelegat brister i det vinnande anbudet eller inte. Denna ordning innebär onekligen ett avsteg från förhandlingsprincipen eftersom utredningsbördan förskjuts från den klagande leverantören till domstolen.

Enligt vår uppfattning innebär dock denna metod att såväl den vinnande leverantörens intresse av att affärsmöjligheter inte röjs och den klagande leverantörens intresse av en effektiv överprövning kan tillgodoses.

Läs mer: JuridikJuridisk krönika

Redaktionen

red@uh24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

“En upphandlare måste vara djärv”

Det gäller att lyfta blicken och våga testa nytt. Så resonerade Kathe Mandorff och Catarina Sjöling när de tog sig an den nationella upphandlingen av vårdbemanning. En insats som gav dem priset Årets inköpare 2025. ”Vi ska unna oss en upplevelse för vinstpengarna – gärna med inslag av hästar och vin”, säger den samstämmiga duon.

Foto: Amanda Hallström.

Tioårsjubileum för marknadens pris

Karriär

Anbudspriset har delats ut sedan 2015 och tar emot nomineringar fram till 10 juni. ”Priset är ett bra sätt att sprida goda exempel.”, säger Ulrica Dyrke , ordförande i föreningen Anbudspriset.

Få upphandlar innovativt

Innovationsupphandling är katalysator för att öka Sveriges konkurrenskraft. Men för att kraften ska tas tillvara behövs mer stöd till upphandlarna. Det framgår av en ny rapport.

Vidareutbildning inom offentlig upphandling

Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Utbildning

Vill du utbilda dig inom offentlig upphandling? Vi erbjuder flera matnyttiga kurser både på distans och på plats i Stockholm.

Växjöparkering prövas igen

Växjös upphandling av parkeringsappar fick bakläxa av kammarrätten. Men en rättning av upphandlingen tycks inte räcka. Leverantören Parkster har valt att inleda ytterligare en juridisk process.

Foto: Susanne Hultman.

Eslöv blickar framåt

Tydliga krav på avtalsuppföljning, upphandlingsplaner för hela kommunkoncernen och obligatoriska jävsdeklarationer. Det är några delar i Eslövs kommuns stora förändringar av styrdokumenten för upphandling.

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Tillsvidareanställd upphandlare

Upphandlare/inköpare till Haninge kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

Senaste nyheterna

“En upphandlare måste vara djärv”
Tioårsjubileum för marknadens pris
Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare
Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun
Få upphandlar innovativt
Vidareutbildning inom offentlig upphandlingVidareutbilda dig inom offentlig upphandling
Växjöparkering prövas igen
Eslöv blickar framåt
NobinaTar strid om Stockholmstrafiken
Firar seger i pilotfall
Tillsvidareanställd upphandlare
Upphandlare/inköpare till Haninge kommun
Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
Malin SieversMalin efter Olof
BolagsverketKontrolltjänst med förhinder
Riksdagsenighet om IPI
Utlovar enklare annonsering
Nya perspektiv från syd
Växer med kommunsamverkan
ANNONS FRÅN INDUS OCH EXPANDIA

Guide–upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Här får du tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Ladda ner kostnadsfritt >

Mest visade inlägg

  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Firar seger i pilotfall
  • Utlovar enklare annonsering
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Malin efter Olof
  • Därför uteblir efterannonserna
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Läsarnas åsikter

Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
De frågor du ger exempel Emelie är inte frågor som jag som upphandlare vanligtvis kan, eller kommer att kunna, svara…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Mycket ansvar och kunskap finns absolut inom organisationen. Men den kunskapen bör absolut finns även hos upphandlarna. I vissa upphandlingar…
Upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Till Jens, Det handlar inte bara om att det tar tid att fylla i formulären, utan om att E-forms helt…
Amanda : Upphandlare saknar kriskunskap
Hej Emelie! Tack att du uppmärksammade att länken inte fungerade, det är nu fixat och du kan läsa rapporten här:…
Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
Varför är frågan ställd till upphandlare? Naturligtvis ska den kunskapen finnas i en organisation men den behöver inte finnas hos…
Jenny : Därför uteblir efterannonserna
Hej Jens, Jag förstår din tanke, men skillnaden är nog att många upphandlare gör många upphandlingar per år, och då…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Väldigt intressant läsning, som förhoppningsvis kommer leda till satsningar runt om i landet som i sin tur resulterar i mer…
Jens : Därför uteblir efterannonserna
Men hallå! Som egenföretagare måste jag varje månad lämna in det ena och det andra till skatteverket och andra myndigheter.…
Yngve Westerlund, MobistikUtveckling : Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Tack Nobina för ett välinformerat och viktigt inlägg kring den särskilda kollektivtrafiken, som i Danmark går under samlingsnamnet Flextrafik. Här…
Wild Boy : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Offentlighetsprincipen mm i alla ära men det känns mer än olustigt att behöva ge uppgifter om min arbetsgivares och min…

Aktuella utbildningar

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Anbuds­utvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »