Med över två miljoner ljuspunkter har Sverige det per capita det högsta antalet installerade utomhusarmaturer i världen. Fast det kommer inte helt gratis. Gatubelysning är en betydande utgiftspost för landets kommuner.
Var fjärde krona av drift- och underhållsbudgeten går åt till att lysa upp vägar. I skol-, vård-, kontors- och idrottslokaler står belysningen för omkring 25 procent av elanvändningen.
– Att byta ut belysningen är ett av de enklaste sätten för kommun, stat och landsting att spara pengar och samtidigt göra en insats för miljön, säger Eva Dalenstam, projektledare på Miljöstyrningsrådet.
Hon konstaterar att elanvändningen är flera gånger dyrare än inköpskostnaderna för ny belysning:
– Det lönar sig att köpa energisnål belysning och på köpet får kommunen även bättre ljuskvalitet.
Belysningsanläggningar har lång livslängd och upphandlas mycket sällan. Därför behövs det vägledning – något som Miljöstyrningsrådet hoppas kunna ge med sina skärpta miljökrav för inom- och utomhusbelysning.
– De nya kraven gör det möjligt att upphandla belysning som är upp till 80 procent mer energieffektiv än belysning som inte har bytts ut under de senaste 10-40 åren. De nya kraven har utformats för att vara lätta att använda.
Kraven finns tillgängliga på rådets webbplats i form av nedladdningsbara kriteriedokument med tillhörande verifikat. Senare i vår kommer kraven att kunna hämtas i en databas som ska göra det möjligt att skräddarsy ett paket med krav som ska ställas i en upphandling.
Utöver belysning låter Miljöstyrningsrådet meddela att ett stort antal produktområden fick nya miljökrav vid årsskiftet 2012/13. Det rör dokumenthanteringsprodukter, datorer, AV, nätverk, möbler, godstransporter och drivmedel.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer