Det är korta data från upphandlingsåret 2020, som sammanställts av Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket.
En ökning av genomsnittet för antalet anbudsgivare per upphandling till 4,9 bekräftar utvecklingen från bottenåret 2017 (4,1 i snitt).
Det slår också igenom på andelen upphandlingar med endast en anbudsgivare, där det skett en minskning med 5 procentenheter sedan 2017 till 14 procent.
-Det är en positiv trend att intresset för att delta i offentliga upphandlingar ökar. God konkurrens i upphandlingar bidrar till en konkurrenskraftig svensk ekonomi. Det gynnar samhället i stort och ytterst medborgarna, säger Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket.
Statistikmyndigheterna manar dock till viss försiktighet vid tolkning av statistiken, då uppgifter om antalet anbudsgivare saknas för omkring 20 procent av upphandlingarna.
Av statistiken framgår vidare att andelen upphandlingar som överprövas ökade 2020 med 0,6 procentenheter till 7,6 procent. Under året avgjordes 3616 mål i förvaltningsrätter, men bara med framgång för den klagande i vart nionde mål mot var sjätte mål 2019.
–Överprövningar kan vara besvärliga att hantera inom ramen för enskilda upphandlingar men möjligheten att överpröva är viktig för rättssäkerheten och för utvecklingen av den offentliga upphandlingen, säger Rikard Jermsten.
Några nyckeltal i övrigt för 2020:
- Värdet av de upphandlingspliktiga inköpen var 803 miljarder kronor, motsvarande drygt en sjättedel av BNP.
- 17 938 upphandlingar annonserades, varav 70 procent av kommunerna
- I 59 procent av upphandlingarna var pris tilldelningsgrund.
- Drygt 70 procent av upphandlingarna hade avtalsperioder på 3-4 år.
- 48 procent av upphandlingarna var direktivstyrda.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer