Närhet mellan stöd och tillsyn är avgörande. Det menade Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket, när han under Upphandlingsdagarna summerade de erfarenheter som verket skaffat oss under den tid som man axlat ansvaret för det nationella upphandlingsstödet.
– Jag hoppas att vi kan finna kloka sätt för att se till att den nya Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket även fortsatt kan utbyta erfarenheter och korsbefrukta varandra.
Om de båda myndigheterna inte tar till vara dessa synergieffekter finns det en risk att de förmedlar olika råd och ger olika svar på samma frågeställning.
– Det tjänar ingen på i längden, allra minst de som står i begrepp att genomföra eller lämna anbud i en upphandling och som vill ha klara besked.
Innan stödet koncentrerades till Konkurrensverket fanns det en oro för att information från stödsamtal skulle läcka över till tillsynsenheterna. Så blev det inte, säger Dan Sjöblom:
– Låt mig vara tydlig på den här punkten och säga att vi inte i ett enda fall har fört något ärende vidare från stöd- till tillsynssidan. Ingen som vänt sig till oss för att få hjälp och vägledning har hamnat i en tillsynsutredning
Han poängterar att tillsynsavdelningen inte haft behov av hjälp från upphandlingsstödet att hitta prioriterade tillsynsuppdrag. Överträdelser hittas via aktiv omvärldsspaning eller via tips.
– Däremot har det i flera fall hänt att ärenden som startat på tillsynssidan har kunnat användas i stödverksamheten, eller helt förts över till denna.
Löftet från Dan Sjöblom är att aktivt bistå utredaren Hans-Eric Holmqvist i hans arbete med att bygga upp den nya Upphandlingsmyndigheten som ska fungera från den 1 september.
“Närhet mellan stöd och tillsyn är avgörande”
Konkurrensverket och den kommande Upphandlingsmyndigheten måste hitta kloka sätt att utbyta erfarenheter. Dan Sjöblom varnar för att det annars finns risk för att de olika myndigheterna förmedlar olika råd.
| 2015-01-30
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer