– Vi är först med att nå upp till målet att 30 procent av våra livsmedel är närproducerade, säger kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson, KD, till Corren.
Av kommunens köttinköp har ungefär 98 procent numera svenskt ursprung. Den höga andelen kan till stor del förklaras med att Ödeshögs kommun ställer upphandlingskrav på att gårdar som levererar ska kunna besökas av skolklasser som en del av undervisningen.
Omvänt ska även lantbrukare besöka skolor och äldreboenden för att informera om sin produktion.
– Vi hänvisar mycket till att skolinspektionen har slagit fast att skollunchen är en del av undervisningen, och leverantörerna blir en del av konceptet där livsmedel och pedagogik möts, säger kommunens kostchef Espen Rognstad till Jordbruksaktuellt.
Ödeshögs kommun har nått de tydligaste resultaten av fyra kommuner i sydvästdelen av Östergötland som samverkat med bland annat LRF för att involvera lokala livsmedelsproducenter.
Även Vadstena, Ydre och Boxholm ingår i samarbetet, som genom ökad kunskap om lokala förhållanden på producentnivå lagt en grund för de upphandlingskriterier som kommunerna valt.
En erfarenhet är att just ”närvarokravet” – med gårdar och leverantörer som en del av undervisningen – effektivt stänger ute leverantörer som inte finns i närområdet.
Ödeshög är kommunen vid Vätterns strand med bara 5 300 invånare. Det är en av få kommuner i Sverige som leds av Kristdemokraterna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer