Det är leverantörsbytet 1 oktober, efter många år med Mediq som leverantör, som orsakat problem.
Totalt samverkar de fem regionerna Uppsala, Örebro, Dalarna, Sörmland och Västmanland under namnet Varuförsörjningen och till dessa vårdgivare har nya leverantören Apotekstjänst haft svårt att klara sitt uppdrag. IT-krångel är en anledning till problemen.
Fast frågar man leverantören själv så vill den gärna dela med sig av ansvaret.
Av den knapphändiga information som kommit ut från Apotektjänst talas det om att övertagandet föregåtts av en gemensam införandeplanering.
Det hävdas att leveranser sker i hög takt men att det finns ”vissa förseningar”.
Ansvariga inom Region Uppsala har en annan bild av situationen och från fredag morgon gäller ett dygnslångt stopp för planerade operationer för att spara på förbrukningsmaterial.
Mardrömmen är att bristerna ska påverka akuta operationer.
– Vi har fattat beslutet att ställa in planerade operationer som en säkerhetsåtgärd. Vi måste säkerställa den akuta vården och vården av inneliggande patienter. säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.
– Vi arbetar tillsammans med distributören intensivt för att få försörjningen av sjukvårdsmaterial att fungera som vanligt igen. Vi undersöker också möjligheten att få förbrukningsmaterial från andra regioner som inte är berörda av leveransproblemen. Vi har i nuläget ingen prognos för när problemen ska vara lösta.
Från politiskt håll inom Region Uppsala är upprördheten stor.
– Läget är akut och för tillfället litar vi till läkarnas bedömning att prioritet är att se till att det finns material för redan inlagda patienter. I steg två måste vi göra en utredning och se vad som har gått fel i skiftet av leverantör, säger regionrådet Malin Sjöberg Högrell, Liberalerna, till SvT.
Socialdemokratiska oppositionsrådet Helena Proos är också kritisk.
– Vi måste lösa problemet innan vi börjar spekulera för mycket. Men det är klart att leverantören bär huvudansvaret. Har man lovat att leverera en bil kan man inte leverera en cykel. Samtidigt måste vi ställa oss frågan hur de kunde vinna upphandlingen från första början, säger hon.
Även inom Region Örebro gäller stabsläge men som en försiktighetsåtgärd och utan besked hittills om inställda operationer.
Region Västmanland har en betydligt lugnare situation genom en egen modell med mellanlager som garanti för att klara uteblivna leveranser i upp tio dagar.
– Det här har inte inneburit några konsekvenser ute i vården. Och det är för att vi till skillnad mot många andra regioner har en annan struktur med hur vi jobbar med våra lager. Logistikenheten äger nämligen alla resurser i förråden och har järnkoll på allt och de kan lätt och snabbt flytta materiel mellan enheter, säger administrative direktören Jan Hallberg, ansvarig för inköpsfrågor Region Västmanland, till SvT.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer