-Vi tycker att det är tråkigt att regeringen inte yttrat sig i målet i EU-domstolen, kommenterar Åsa Edman, chefsjurist på SKL Kommentus och tillägger:
-Kanske beror det på Coronasituationen? Nog borde regeringen annars ta tillfället i akt och argumentera för en förnuftig hantering av takvolymer i ramavtalsupphandlingar? Ramavtalsformen är ju så otroligt viktigt för försörjningen av varor och tjänster till offentlig sektor.
Det var i början av mars som en begäran, undertecknad SKR och SKL Kommentus, om stöd i det danska målet C-23/20 skickades till regeringen.
SKL Kommentus befarar ett domstolsutslag som ytterligare skärper de krav på takvolymer som gäller för ramavtal efter Coopservice-domen.
Men från regeringen blir det nobben om att Sverige ska yttra sig till EU-domstolen i processen med förhandsbesked som klagenämnden i Danmark beslutat om.
Jonas Lannering, pressekreterare hos civilminister Lena Micko, säger:
-Avgöranden från EU-domstolen är viktiga för utvecklingen av ett rättsområde och en möjlighet att få svar på olika rättsliga frågor. Det är inte ovanligt att regeringen uppmanas att yttra sig i mål om förhandsavgöranden.
-Utgångspunkten för att ge in ett yttrande är dock att målet kan påverka svensk lagstiftning eller om det finns anledning att försvara svenska rättsprinciper. I fall som detta där regeringen inte tagit ställning varken i förarbetena till lagstiftningen eller i övrigt uttalat en ståndpunkt i frågan finns alltså inga beredda ståndpunkter att föra fram eller försvara i ett yttrande.
SKL Kommentus hoppas nu att regeringen agerar med en muntlig framställning under handläggningen av målet i Danmark.
En sådan beredskap finns också från regeringskansliet sida där man i svarsskrivelsen till SKR-sfären lovar att bevaka och följa målet noggrant.
-Vid den muntliga förhandlingen har det kommit in yttranden från andra medlemsstater och Kommissionen som kan innehålla nya aspekter och omständigheter som man inte förutsåg tidigare. Om det då finns något som Sverige vill och kan framföra kan vi bevaka våra intressen och framföra en ståndpunkt eller understryka en åsikt muntligt, säger Jonas Lannering.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer