Oliver Hart och Bengt Holmström, båda verksamma i USA, delar årets Nobelpris i ekonomi. De får priset tack vare sina teoretiska arbeten om kontrakt. Teorierna handlar om (pdf) allt från försäkringar till lånekontrakt med banker och anställningsavtal.
Nobelkommittén skriver i ett pressmeddelande att: “Samhällets många kontraktsstyrda relationer innefattar till exempel dem mellan aktieägare och företagsledningar, försäkringsbolag och bilägare, eller offentliga myndigheter och deras leverantörer. Dessa relationer inrymmer slumrande intressekonflikter och därför måste kontrakten utformas så att parterna har incitament att fatta beslut som gynnar deras ömsesidiga intressen. Årets pristagare har utvecklat kontraktsteorin, en generell tankeram för att analysera många olika frågor rörande utformningen av kontrakt, som bonusprogram för företagsledningar, självrisker i försäkring, och privatisering av offentliga verksamheter”.
Filip Brännström, enhetschef på Upphandlingsmyndigheten, tror att priset kommer att få stor betydelse för den offentliga upphandlingen.
– Jag tycker att den forskning som nu har uppmärksammats – men även den kring närliggande områden såsom förutsättningar för konkurrensutsättning och utformningen av utvärderingsmodeller – förtjänar lite mer uppmärksamhet inom den offentliga upphandlingen. Detta gäller både vid utformningen av regelverket men även i enskilda upphandlingar. Det är därför roligt och viktigt att de teoretiska grundvalarna för den offentliga upphandlingens mest centrala figur – avtalet – får denna uppmärksamhet, säger Filip Brännström.
Han tror att den belönade forskningen även kommer att ha betydelse för Upphandlingsmyndigheten eftersom myndigheten ska bistå regeringen med underlag för utvecklingen av upphandlingar samt verka för relevant forskning inom området.
– Vi hoppas bli en länk mellan den akademiska forskningen kring dessa ämnen och den offentliga upphandlingens aktörer. Därutöver är det givetvis viktigt att det stöd vi själva tar fram för metodutveckling utgår från relevant forskning där sådan finns, säger Filip Brännström.
Kul med uppmärksamheten i form av Nobelpris. Bra för upphandlarsverige! När det gäller Upphandlingsmyndighetens arbete kring detta får man hoppas på att de gör något konkret av detta. Och om man vill skulle man kunna tycka att de redan borde ha uppmärksammat frågan – nobelpris eller ej.