Innovationsupphandling, EU-direktiv, e-handel, inköp till sjukhusbyggen och prisbenchmarking stod på agendan när tjugotalet nordiska upphandlingschefer träffades i Danmark nyligen. Initiativtagare till mötet var Danske Regioner som till Köpenhamn bjudit in Lfu, Landstingsnätverket för upphandling, Helseforetakenes Innkjøpsservice från Norge och isländska Landspítali.
Louise Strand, inköpsdirektör på Region Skåne, var en av fem svenska deltagare. Hon berättar att det var mycket givande att träffa så många kolleger som i princip upplever samma utmaningar.
Norrmännen vittnade exempelvis om frustration över brister i statistiken, vilket påverkar möjligheterna att göra bra spendanalyser. Danska kolleger berättade om ökat fokus på miljökrav i upphandlingar och möjligheter för små och medelstora företag att konkurrera om offentliga inköp.
– Mötet gav en bra inblick i de nordiska kollegernas vardag och utmaningar, säger Louise Strand. Jag fick med mig ett bra nätverk som jag kan ha glädje av i min vardag.
Vilka svenska erfarenheter var kollegerna från de andra länderna intresserade av?
– De ville veta hur vi arbetar med extern remiss och hur många överprövningar vi egentligen har.
Även om en viss uppgång under senare år kan noteras har de andra nordiska länderna mycket få överprövningar. I Danmark överprövas till exempel cirka 200 upphandlingar per år.
En viktig punkt var diskussionen om de prisbenchmarkingar som genomförts på nordisk nivå med syfte att skapa underlag för bättre affärer. Priserna för samma artikel skiljer sig markant åt mellan länderna och därför ska nu priser jämföras inom tre ytterligare kategorier.
– Jag kommer att gå vidare och analysera vad skillnaderna beror på, säger Karin Peedu, upphandlingschef Stockholms läns landsting.
Konkurrenstrycket skiljer sig mellan länderna. I flera isländska läkemedelsupphandlingar har man inte fått några anbud överhuvudtaget. Annars är likheterna större än olikheterna.
– Intressant att vi har en nordisk samsyn på de nya EU-direktiven, säger Eva Sveman från Sveriges Kommuner och Landsting som deltar i Lfu-styrelsens arbete.
Utmaningarna med att rekrytera rätt personal engagerade deltagarna. Det visar sig att diskussionen om användning av offentlig upphandling som ett samhällspolitiskt styrmedel är aktuell i samtliga nordiska länder.
Anders Pihl, från Västerbottens läns landsting och ordförande i Landstingsnätverket för Upphandling, bjöd in till möte i Sverige nästa år. Han konstaterar:
– Vi har samma problem och utmaningar. Det vore fantastiskt om vi kunde lära av varandra.
Joakim Kristensson, affärsområdeschef för avtal och upphandling vid Blekinge läns landsting, håller med:
– Vi ser samma utmaningar och kan lära oss mycket av varandra inom exempelvis e-handel.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer