– Flera skolor har efterfrågat mer närproducerade livsmedel och frågat om vi kan göra något åt det. Det finns både pedagogiska och miljömässiga skäl, men även kvalitetsskäl, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (s).
Enligt Lars Stjernkvist är ledamöterna i nämnden eniga om att det är ett bra förslag och vill skriva in de nya riktlinjerna i kostprogrammet.
– Jag har även pratat med upphandlingsenheten som menar att regelverket inte är helt solklart. Men är det inte uttryckligen förbjudet så tycker jag att man kan pröva det, säger kommunalrådet Lars Stjernqvist (s).
Skolorna i Norrköping kommer dock inte tvingas till att köpa närproducerade livsmedel.
– Nej, det ska ses som ett komplement. Samtidigt önskar vi ju kortare transporter ur miljöhänsyn, säger Lars Stjernkvist. Och är det så att regelverket försvårar miljömässigt bra lösningar, ska man inte bara acceptera det, utan ta strid.
På upphandlingsenheten tror man inte att så många fler skolor kommer att handla närproducerat, än vad som görs idag.
– Det här är ingen ny företeelse. Vi har försökt med lokalt anpassade livsmedel under flera år, säger Krister Thorell, upphandlingschef i Norrköpings kommun.
Samtidigt håller han med Lars Stjernkvist om miljöperspektivet och att det är värt att pröva.
– Är det något område man inte ska vara rädd att sticka ut hakan i, så är det inom miljöområdet. Som kommun bör man gå före på miljöområdet och man behöver inte skämmas, om det skulle visa sig att det strider mot LOU, säger Krister Thorell.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer