Inköpscentralers arbetssätt, och då i synnerhet SKL Kommentus Inköpscentral, har varit temat för en rad domstolsprocesser under senare år. Efter kammarrättens nej till Onemed anser Thomas Idermark, vd för SKI, att förutsättningarna är utredda:
– Vi kan nu lägga tre års arbete med att försvara rätten att driva en inköpscentral och vårt arbetssätt till handlingarna.
Onemed deltog i SKI:s upphandling Hygien, papper- och plastmaterial. Till förvaltningsrätten framfördes en rad synpunkter på inköpscentralens arbetssätt som ansågs strida mot LOU.
Enligt bolaget råder stor osäkerhet kring avtalet storlek, vilket försvårar möjligheterna att lämna ett rättvist och attraktivt pris. SKI:s uppskattning på 60 miljoner kronor beskrivs som tagen ur luften.
De sammanlagt 619 upphandlande enheterna och myndigheterna anses inte tillräckligt tydligt ha förbundit sig att avropa. Bolaget hävdar att de upphandlande myndigheter som har rätt att tillämpa ett ramavtal måste ha förpliktat sig till att köpa hela sitt behov på avtalet.
Ståndpunkten från SKI är att en sådan förpliktelse inte kan följa av ett ramavtal där inga volymer garanteras. Förvaltningsrätten håller i sin dom (pdf) med om detta.
– Det är för oss mycket glädjande att kammarrätten, efter att ha gått igenom allt material, inte finner anledning att lämna prövningstillstånd utan instämmer i förvaltningsrättens dom, säger Pia Hedström, chefsjurist på SKI.
Pia Hedström konstaterar att SKI:s arbetssätt och tolkningen av ramavtalsbestämmelserna nu har prövats ett flertal gånger:
– Vi hoppas att leverantörer i allmänhet har förstått en inköpscentrals arbetssätt, avslutar Pia Hedström.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer