EU:s nya upphandlingsdirektiv skulle ha varit genomförda i svensk lagstiftning senast nu på måndag, den 18 april 2016. Men eftersom lagstiftningsarbetet har försenats innebär det att nuvarande lagar fortsätter att gälla efter den 18 april, men att tillämpningen och tolkningen av reglerna i vissa fall kommer att påverkas.
Civilminister Ardalan Shekarabi anser att det arbete Upphandlingsmyndigheten utfört är viktigt.
– Det är otroligt bra att vi nu har en stödjande myndighet, en fristående upphandlingsmyndighet, som just har perspektivet att se vilka möjligheterna är. Vi har varit så fokuserade på att inte göra fel att vi har glömt att göra rätt och den här myndigheten vänder på perspektivet och inte tänker: göra inte det här eller det här, utan ser möjligheterna och det är bra, säger Ardalan Shekarabi.
För att reda ut vad som gäller under mellantiden har Upphandlingsmyndigheten tagit fram en 84 sidor tjock informationsguide (pdf) för vad som gäller.
– Vi får många frågor om vad som gäller under mellantiden. Det finns ett stort behov av vägledning och det vill vi tillgodose, säger Anders Asplund, chefsjurist på Upphandlingsmyndigheten.
Enligt EU-domstolens rättspraxis kan myndigheter och domstolar under vissa förutsättningar behöva tolka de nationella reglerna utifrån de nya direktiven. Under vissa omständigheter kan det till och med vara så att myndigheter och domstolar är skyldiga att tillämpa vissa regler i direktiven även om den nationella lagstiftningen står i strid med dessa. Det är bland annat sådana bedömningar som Upphandlingsmyndigheten ger vägledning kring.
En av de större förändringarna som man bör känna till redan nu är att det numera finns ett EU-direktiv om koncessioner. Stora delar av det direktivet bör enligt Upphandlingsmyndigheten följas redan under mellantiden. Vidare har uppdelningen i A- och B-tjänster tagits bort i EU-direktiven. Det innebär att vissa B-tjänster ska annonseras i den elektroniska databasen TED redan nu. Några av dessa tjänster ska dessutom följa de förfaranderegler som gäller för A-tjänster i dag.
I guiden slås det fast att LUK-direktivet i huvudsak har direkt effekt: “Upphandlingsmyndigheten rekommenderar att upphandlande myndigheter och enheter följer de väsentliga delarna av bestämmelserna i LUK-direktivet för tilldelningar som omfattas av direktivets tillämpningsområde. Med ‘väsentliga delar’ avses de delar som ger leverantörer rättigheter och de som har införts för att de grundläggande principerna för upphandling ska upprätthållas. Detta mot bakgrund av att det i dag finns en osäkerhet om vad de grundläggande principerna för upphandling innebär vid tilldelning av koncessioner. Vidare är det troligt att flera av bestämmelserna i det nya LUK-direktivet har direkt effekt”, står det bland annat i guiden.
Upphandlingsmyndigheten betonar att det mesta är sig likt och att vardagen inte kommer att förändras i grunden på måndag.
– Konsekvenserna av förseningen får inte överdrivas. De allra flesta reglerna i LOU och LUF är oförändrade i de nya direktiven. Dessutom bör många av direktivens nyheter och ändringar inte påverka tillämpningen och tolkningen av LOU och LUF under mellantiden, säger Anders Asplund.
Informationen ger även en överblick över de kommande förändringarna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer