I konkurrenslagen finns ett förbud mot samarbeten mellan företag som begränsar konkurrensen. Bestämmelsen innebär att det i regel inte är tillåtet för konkurrenter att samarbeta för att kunna lämna ett gemensamt anbud i upphandlingar. Samarbeten mellan företag som av olika skäl inte kan lämna anbud på egen hand i en upphandling är däremot tillåtna. Sådana samarbeten kan nämligen öka antalet anbud i upphandlingen och på så sätt bidra till att främja konkurrensen.
Det kan vara svårt att avgöra var gränsen går mellan tillåtet och otillåtet anbudssamarbete. Därför har Konkurrensverket sedan 2013 en interaktiv vägledning om samarbete i upphandlingar publicerad på deras webbplats. Vägledningen anses vara väl använd och nu publicerar de en uppdaterad version.
– Vi har lagt till information om avgiftsförelägganden och uteslutning från upphandlingar. Vi har också uppdaterat den utifrån två domar som kommit den senaste tiden; Aleris-Capio och Telia-Gothnet. Det är viktigt att vägledningen på ett tydligt sätt återspeglar de slutsatser som Konkurrensverket drar utifrån dessa domar, säger Tove Kockum, tillförordnad enhetschef på enheten för karteller och förvärv.
Vad gäller Aleris-Capio önskade Capio S:t Görans Sjukhus i första hand en direkttilldelning av fysiologiska undersökningar, liksom övriga akutsjukhus, för att säkra kompetens och tillgänglighet för dessa undersökningar. Upphandlingen avsåg ett område som var helt skiljt från huvudavtal med Stockholms läns landsting, SLL.
Eftersom det inte var möjligt enligt vad SLL angivit uppmanades Capio S:t Görans Sjukhus istället att delta i upphandlingen och att teckna ett underleverantörsavtal.
Under 2013 lämnade Konkurrensverket en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt, i vilken underleverantörsavtalet ifrågasattes. Tingsrättens dom i målet kom i december 2015. Tingsrätten biföll då delvis Konkurrensverkets yrkande och dömde ut en konkurrensskadeavgift på 1,1 miljoner kronor för Capio S:t Görans Sjukhus.
Capio S:t Görans Sjukhus delade inte rättens uppfattning och överklagade domen. Förhandling i Patent- och marknadsöverdomstolen ägde rum under 2017.
Den frikännande dom (pdf) som Patent- och marknadsöverdomstolen meddelat innebär att domstolen inte delade Konkurrensverkets uppfattning om att underleverantörsavtalet varit konkurrensbegränsande. Domen kan inte överklagas och innebär därför slutpunkten för ärendet.
När det gäller Gothnet och Telia dömdes de för att ha bildat en anbudskartell inför och under en upphandling av datakommunikationstjänster som genomförts av Göteborgs kommun. Patent- och marknadsdomstolen dömde företagen att betala sammanlagt 16 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift.
Hon ser många fördelar med interaktiva vägledningar.
– Vi tycker det är viktigt att företag, upphandlare och andra marknadsaktörer själva kan hitta svar på viktiga frågor på ett enkelt sätt. Interaktiviteten gör att den information som ges är mer anpassad efter det individuella behovet, även om vägledningen naturligtvis aldrig kan ersätta juridisk rådgivning i ett enskilt ärende.
Samtliga vägledningar är framtagna utifrån vilken typ av frågor som är vanligast att de får från sina intressenter.
– Särskilt mindre företag undrar ofta var gränsen mellan otillåtna och tillåtna anbudssamarbeten går och vi hoppas att vägledningen kan vara till hjälp och stöd för dem, säger Tove Kockum.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer